Kontakta oss

iFOKUS

PKK uttalar sig om Erdogans desinformationskrig mot Sverige

Publicerat

den

INRIKES    PKK:s talesperson intervjuad om Turkiets desinformationskrig mot Sverige och svenskarna. Slår tillbaka mot Erdogan-regimens propagandalögner. ”PKK har ingen närvaro i Sverige”

För första gången sedan Erdoganregimen inledde desinformationskriget och utpressningsförsöken mot Sverige och Finland, har Kurdistans Arbetarparti getts chansen att uttala sig om terroranklagelserna och den geopolitiska konflikten.

– I vår kamp har vi aldrig någonstans med avsikt angripit civila. Det har kanske varit någon som drabbats av våra styrkors krigsföring, men det har inte varit vårt mål, säger Zagros Hiwa, talesperson för Kurdistans Arbetarparti (PKK) i en rykande färsk intervju med norska Verdens Gang.

Ingen terrorgrupp

När Aktuellt Fokus granskar påståendet visar det sig att PKK har rätt. Efter turkiska regimen inledde folkmordsförsök på kurderna i början av 1980-talet har PKK inte utfört några attacker på europeisk mark. Majoriteten av attackerna som har utförts har varit riktade mot militära mål i Turkiet men också mot före detta Saddam Hussein-regimen i Irak.

– PKK representerar frihetskampen för det kurdiska folket. Vi försvarar kurdernas rätt att leva i frihet. Så här beskriver vi oss själva, säger han och fortsätter:

– Vi blev tvugna att ta till vapen för att Turkiet har stängt alla andra möjligheter för kurderna att uttrycka sig. De försöker också pressa andra länder att stämpla oss som terrorister, till och med i land där vi aldrig varit aktiva, säger Zagros Hiwa  till VG.

Så sent som 2020 slog högsta domstolen i Belgien fast att PKK inte är en terroristorganisation. I domen anser domstolen att EU:s terrorlagstiftning inte kan appliceras på PKK eftersom PKK är involverad i en icke-internationell väpnad konflikt eller i ett inbördeskrig där PKK:s militära våld är legitimerat. Sedan tidigare råder det en juridisk strid kring terrorstämpeln av PKK inom EU. 2019 fick EU-kommissionen bland annat kritik av European Court of Justice för att stämplingen av PKK skedde på otillräckliga grunder.

Turkiet missbrukar Nato-medlemskapet

För övrigt anser Zagros Hiwa att de europeiska länderna borde ompröva Turkiets roll i Nato. Enligt Hiwa missbrukar Turkiet Nato-medlemskapet för att få fortsätta med sina övergrepp mot den kurdiska minoriteten.

– Jag tycker att det är hög tid att de europeiska länderna omprövar Turkiets roll i Nato. De ska inte acceptera allt Turkiet gör, bara för att de är ett Nato-land. Turkiet har använt alliansen för att tysta kritik från andra Nato-länder inför kränkningar av mänskliga rättigheter, massakrer och invasioner i regionen.

Han tillägger sedan:

– Turkiet missbrukar sitt Nato-medlemskap som en försvarsmekanism så att man kan fortsätta sina övergrepp mot kurderna.

Slår tillbaka mot Erdogans lögner

Det började med att Turkiets diktator Erdogan anklagade Sverige för att vara en fristad för PKK, därefter gav han Sverige flera ultimatum. Sverige måste bland annat klippa banden och fördöma det demokratiska självstyret i norra Syrien, utlämna journalister och människorättsaktivister som Turkiet ser som PKK-terrorister och anhängare av Gülen-rörelsen, samt göra inskränkningar i yttrandefriheten så att kurdiska frihetssymboler kan förbjudas i Sverige. Om regeringen inte gör Erdogan nöjd kommer Turkiet inte godkänna Sveriges Nato-ansökan.

PKK har ingen närvaro i Sverige

Efter Erdogans uttalanden har turkiska statsmedier försökt måla ut Sverige som ett land där PKK bedriver verksamhet i var och vartannat gathörn. Men i verkligheten har PKK ingen verksamhet i Sverige säger PKK-talespersonen.

– Vi har till exempel ingen officiell närvaro i Sverige, men det finns många kurder där som gör ett eget socialt arbete som arbetar för kurdernas rättigheter.

– Men för Erdogan är alla som arbetar för kurdiska rättigheter terrorister, alla som talar kurdiska, sjunger på kurdiska och visslar på kurdiska är terrorister. Detta är Turkiets ståndpunkt, säger Zagros Hiwa.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se