Kontakta oss

UTRIKES

Nu kräver Erdogan inskränkt yttrandefrihet i Sverige

Publicerat

den

NATO   Erdogans krav för att godkänna en svensk Nato-ansökan börjar bli alltmer extrem. Nu rasar den turkiska diktatorn mot den svenska demonstrationsrätten och kräver att Sverige ska göra inskränkningar i yttrandefriheten.

Sedan Turkiets diktator Recep Tayyip Erdogan sade nej till ett svenskt Nato-medlemskap har tongångarna höjts mot Sverige från Ankara. Under måndagen så rasade Erdogan mot en kurdisk solidaritets-demonstration i Stockholm. I ett tal krävde den turkiska diktatorn bland annat att Sverige ska göra inskränkningar i den svenska yttrandefriheten.

-Jag sa till mina utländska motsvarigheter ”först och främst så kan vi inte acceptera att Nato, som är en säkerhetsallians, tillåter terrororganisationer att verka. Turkiet gjorde detta misstag genom att stödja Frankrike och Grekland.

-När det kommer till Sverige och Finland: vi har sagt att vi inte kan acceptera anti-turkiska stämningar där som härrör från ett dåligt förflutet. Bara för några dagar sedan så demonstrerade terrororganisationerna PKK, YPG och DHKP/C med bilder av sina ledare på Stockholms gator. Nu vänder jag mig direkt till fru Andersson: trots det du sa till mig … titta på Stockholms gator där terroristerna skriker sig hesa och får polisbeskydd .

-Vissa säger att det ”borde råda vänskap”. Men det kan inte råda någon vänskap. Ni (de europeiska staterna) kan bara samarbeta med terrororganisationer. Det är vad ni kan åstadkomma. Vi vet vad vi ska göra här. Dessa länder måste göra ett val mellan att aktivt och politiskt stödja dessa terrororganisationer och vänta sig att Turkiet ska säga ja till deras Nato-medlemskap. Vi har sagt till dem att de måste vidta åtgärder för att visa var de står, sade Erdogan.

Erdogan tog också i sitt tal upp planer på en ny militär invasion av grannlandet Syrien.

Flera demonstrationer planeras

Trots Erdogans hot så planeras flera nya demonstrationer runtom i landet för att kräva ett stopp på regeringens kohandel med Turkiet. Torsdag den 26:e maj planeras en demonstration på Möllevångstorget i Malmö och på Järntorget i Göteborg.

Den svenska hjälporganisationen Rojavakommitéerna är en av arrangörerna bakom demonstrationerna. De skriver som en kommentar till Erdogans tal på microbloggen Twitter:

”Erdogan nämner vår demonstration i Stockholm i lördags i sitt tal. Han pratar också om en ny invasion i Rojava. Han sa att han kommer berätta mer den 26 Maj. Precis som vi har sagt, i Erdogans ögon är vi alla terrorister.

Vi ses på torsdag. För Rojava, För Bakur. Mot fascism!”, skriver Rojavakommittéerna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se