Kontakta oss

UTRIKES

Här bränner dom svenska flaggan utanför konsulatet i Istanbul

Publicerat

den

ISTANBUL    Kaos och flaggbränningar i Istanbul efter anti-Nato protesterna och Paludans provokationer i Stockholm. Här bränner dom svenska flaggan utanför konsulatet.

Medlemmar från bland annat regeringspartierna AKP och MHP samlades utanför turkiska konsulatet i Istanbul under lördagseftermiddagen. På platsen skrek dom slagord som att ”Sverige borde plundras, Paludan borde hängas”. I videon nedan ser man hur den svenska flaggan sätts i brand, en handling som är laglig i Sverige då det ingår i yttrandefriheten, vilket Turkiet saknar då det är en diktatur.

Hotar med represalier

Enligt turkiska medier höll MHP-medlemmar tal på platsen och krävde att Erdogan ska agera mot Sverige. Budskapet som gavs var att om Erdogan inte agerar mot Sverige kommer MHP själva göra det. MHP är den parlamentariska grenen av den militanta och av bland annat Frankrike förbjudna fasciströrelsen Grå Vargarna. En högst våldsam rörelse som har legat bakom flera terrordåd i Europa och Mellanöstern. Det uppger den turkiska högertidningen Yeniçağ Gazetesi.

Bakgrunden till ilskan är de Nato- och Erdogankritiska protester som hölls i Stockholm under lördagen då mellan 600-1000 vänsteraktivister tågade genom Stockholms gator efter att ha gått på en jättelik matta med Erdogans ansikte. Under lördagen var även den danska pedofilen Rasmus Paludan i Stockholm för att protestera mot Erdogan, detta genom att bränna en koran utanför turkiska ambassaden. Paludan var övertygad om att det skulle uppstå kravaller i Stockholm men enligt polisen var det ovanligt lugnt på bägge tillställningar.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se