Kontakta oss

NOTISER

Ville manifestera för ett tryggare samhälle – Då kränkte polisen mötesfriheten

Publicerat

den

tsm01STRÄNGNÄS| Under kvällen skulle den lokala antirasistiska gruppen Tillsammans för Strängnäs hålla en manifestation mot rasism och ett Strängnäs för alla. När manifestationen skulle äga rum förklarade polisen att manifestationen som olaglig – varpå Tillsammans för Strängnäs valde att ställa in.

Den lokala antirasistgruppen har sökt och fått demonstrationstillstånd vid en rad tillfällen sedan tidigare. Ibland på samma dygn eller 24 timmar före utsatt tid. Då har Tillsammans för Strängnäs bland annat bedrivit ljusmanifestationer och så kallade kärleksbombingar. Men den här gången blev det tvärstopp från polisens sida.

Ville markera sammanhållning mot hotfulla nazister

Tillsammans för Strängnäs ville genomföra sin manifestation efter den massmedialt uppmärksammade händelse som inträffade i Strängnäs under gårdagen då ett 20-tal bilar körde upp till Asylboendet Målarblick. Personerna i bilarna ska sedan ha heilat och jämfört de oskyldiga asylsökanden, bland dem barnfamiljer, för att vara våldtäktsmän.

brott mot ordningslagen

Enligt Nathalie Söderberg, organiserare på aktivistplattformen Tillsammansskapet som Tillsammans för Strängnäs är en del av ska polisen med att anmäla henne för brott mot ordningslagen om hon som ansvarig genomförde trygghetsmanifestationen. En av anledningarna till att polisen hade nekat demonstrationstillstånd var på grund av myndigheten inte hade fått in den administrativa avgift som demonstrationstillstånd kostar. Pengarna var däremot inskickade och på väg att passera i överföringssystemet – något som inte verkade spela någon roll trots att Tillsammans för Strängnäs klart och tydligt hade gjort rätt för sig med systemets mått mätt.

Förbjöd åsiktsyttringar på platsen

I ett inlägg på Facebook skriver Nathalie Söderberg om händelsen.

Strax innan kl: 18 befinner vi oss på torget och ska börja rigga upp högtalaren, när den som står som ansvarig på ansökan blir uppringd av polisen. Polismannen berättar att de är på väg till Strängnäs från Eskilstuna, att de är framme inom 2 minuter samt förklarar att hon bryter mot ordningslagen om manifestationen genomförs. Han läser upp ordningslagen och säger: ”Du och dina kollegor kan ju fundera på hur ni vill göra”. De lägger på. Vi som är på plats tycker det hela är mycket märkligt, en ansökan är inlämnad och betald för och det enda vi gör är att manifestera för en tryggare stad. Kanske kan vi förklara mer när de väl är på plats, tänker vi.

En polisbuss dyker upp och två poliser går fram till oss. Mannen förklarar att ja, de har fått in ansökan om tillstånd, men den har blivit nekad för att pengarna inte har hunnit komma in. Det är alltså anledningen. Han säger återigen, att genomförs manifestationen så kommer den vars namn som står på pappret att anmälas för brott mot ordningslagen. Vid det här laget har det samlats en skara människor på torget, bland annat kvinnan med barnvagn och en äldre finsk man som jag pratar lite med. En liten skara står och huttrar på torget, medan de två poliserna bevakar oss. Högtalaren är inte inkopplad, och jag frågar polismannen var gränsen för en manifestation går. Det är ju inte olagligt för oss att stå ett gäng på ett torg och prata. Polismannen säger att om vi gör en åsiktsyttring, då blir aktivisten i Tillsammans för Strängnäs anmäld. (Hon får lite senare en komplimang för sin klädsel av samme polisman. Alltid något?).

Jag har själv anordnat rätt många manifestationer, demonstrationer, kärleksbombningar och minnesmanifestationer vid det här laget. Jag har besökt och varit med på andra gruppers aktiviteter. Aldrig har jag hört en polis prata på det här sättet. Att man lägger såhär stort fokus på att stoppa en manifestation mot rasism och för trygghet kvällen efter att ca: 40 pers skanderat rasistiska slagord och heilat mot ett flyktingboende går faktiskt bortom mitt förstånd.

Och dessutom,är demonstrationsfriheten inte alls en rättighet? Är följande utdrag ur ordningslagen inte giltig?
Utdrag ur ordningslagen från Sveriges riksdags hemsida:
”En allmän sammankomst som avses i 1 § första stycket 4 eller
en cirkusföreställning får hållas utan tillstånd, om den med
hänsyn till det väntade deltagarantalet, den utvalda platsen
och tiden för sammankomsten samt de anordningar som avses
förekomma kan antas äga rum utan fara för ordning och
säkerhet eller för trafiken. Lag (2010:515).”


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se