NOTISER

Rikspolisen och Säpo: Majoriteten av asylbränderna är attentat

branderINRIKES| Sedan i somras har polisen registrerat 39 bränder i flyktingboenden över hela landet. En majoritet av dessa misstänks vara mordbrandsattentat. Det framkom när Rikspolischefen och Säpochefen bjöds in till justitieutskottet för att diskutera utredningen kring de många bränderna.

Så många som två av tre bränder i flyktingboenden misstänks vara attentat. Under mötet påpekade Säpo att myndigheten inte har funnit något som talar för att de anlagda bränderna ska ha startats av brottsaktiva aktörer eller organisationer. Tidigare mönster kring mordbrandsattentat mot flyktingboenden och moskéer har visat att så inte brukar vara fallet.

Av de som har dömts för liknande brott tidigare är en majoritet ensamma gärningsmän med rasistiska värderingar och sympatiserar med Sverigedemokraterna. I samband med den ekonomiska krisen i början av 1990-talet och den stora flyktingströmmen från krigets Balkan rasade hetsen mot flyktingar vilket ledde till mängder med mordbrandsattentat och grova våldsdåd mot flyktingar och rasifierade i allmänhet.

1993 kulminerade det rasistiska våldet. Var tredje dag skedde någon form av brand eller attentat.

– Det var vanligt folk, bara ett fåtal kunde knytas till organisationer. De upplevde att de hade stöd i lokalsamhället, vilket också fick chockartade konsekvenser. Även om folk hade sagt en massa saker kanske man inte ville att stället faktiskt skulle brännas ner, sade Heléne Lööw, docent i historia i en intervju i tidningen KIT tidigare i år.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

4 kommentarer

4 Comments

 1. Shawbo

  2016-06-14 den 09:02

  Hotet mot Sverige är inte Isis utan den svensk daesh SD.

 2. Eva Ahlenius

  2015-12-12 den 20:24

  Det är väl så att rasistiska organisationer brukar drabbas av interna stridigheter, och splittras eller självdö. Varför händer inte det med sd?

  • LA

   2016-01-07 den 21:08

   Det är ju ganska turbulent inom SD med SDUs uteslutning, Söder som blev utsparkad från verkställande utskottet och mängder med uteslutningar. Problemet är att så länge SD går bra i opinionen så ifrågasätts inte ledningen av den egna kärnan och då splittras man inte. Vänta tills SD får uppförsbacke, och det drabbar alla partier förr eller senare, då får vi se om man klarar att hålla ihop.

   • Davve

    2016-01-08 den 01:54

    Åkessons comeback och hejvilt sparkandes av folk distraherade nog många från sakfrågorna och opinionen. Blir intressant att se nästa schism om de försöker samma taktik, hitta syndabockar inom egna leden och kicka etc…

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp