Kontakta oss

NOTISER

Showan Shattak efter gripandet: ”Kämpa Malmö!”

Publicerat

den

showanshattakSVERIGE/UKRAINA| Den efterlysta nationalistledaren Andreas Carlsson från Malmö är gripen. Carlsson ska ha gripits i Ukraina tidigare i veckan misstänkt för flera fall av mordförsök i Malmö den 8 mars förra året. Aktuellt Fokus har talat med ett av offren, Showan Shattak.

Det var den 8 mars 2014. Showan Shattak och hans vänner hade precis avslutat sitt deltagande i ett feministiskt demonstrationståg. De hade precis gått genom Möllevångstorget i centrala Malmö och var på väg mot en fest cirka fem minuters gångväg därifrån.

I höjd med den tidigare socialistiska samlingspunkten Glassfabriken stötte Showan och de övriga feministerna på en av Sveriges ledande nationalister, Andreas Carlsson och dennes vänner.

Minuterna senare har flera människors utsatts för mordförsök – Knivhuggna i bland annat ryggarna. Showan Shattak var den som blev utsatt för det grövsta våldet. Under en veckas tid låg Showan i komatillstånd och pendlade mellan liv och död.

Känd nationalistledare

Andreas Carlsson kontrollerades av Malmöpolisen efter mordförsöken i nära anslutning till platsen. Vad som hände sedan har väckt många människors förvåning – polisen lät den kända våldsdömda nationalistledaren gå trots att hans vänner, även de aktiva nationalister, hade gripits några hundra meter därifrån.

Nyss hemkommen från krigets Ukraina där Andreas Carlsson hade samarbetat med den högerradikala rörelsen, Högra sektorn valde Carlsson att fly landet och återvända till sina kamrater i Kiev.

Andreas Carlsson inledde sin nationalistiska bana som tonåring i början 00-talet. I början organiserade han sig i Svenska Motståndsrörelsens dåvarande ungdomsorganisation, Nationell Ungdom. Efter att ha blivit nekad chefspositioner i organisationen lämnade han Nationell Ungdom och anslöt sig till en dåvarande lokal oberoende aktivistgrupp som verkade under namnet ”Arisk Ungdom”. För att sedan gå in i Nationalsocialistisk Front där han slutligen fick ledande positioner. I NSF kom han att bli lokal ledare för NSF-Malmö. Efter NSF splittrades och flera aktivister lämnade partiet kom Andreas Carlsson att bli NSF-ledningens högra hand i Skåne som länsledare.

I nutid har Andreas Carlsson varit partikandidat för det numera nedlagda Svenskarnas Parti i skånska Svalöv. Under en period var Carlsson även representerad i Svenskarnas Partis ledning.

andreascarlsson

Fick internationellt stöd

Flera dagar efter att Malmöpolisen hade släppt den för polisen kända nationalistledaren hade Andreas Carlsson redan hunnit återvända till Ukraina. Samtidigt som Carlsson flydde landet med hjälp av polisen låg Showan Shattak i koma och kämpade för sitt liv. Vilket ledde till att socialister i Malmö organiserade en jättelik kampanj under namnet ”Kämpa Showan”.

Det började med att människor började använda hashtagen #KämpaShowan och slutade med att var och varannan butik i hela innerstan hade satt upp stödlappar med samma text på sina skyltfönster. En vecka efter mordförsöken deltog nära nog 15 000 personer i en stor antifascistisk demonstration under parollen Kämpa Malmö. Samtidigt flödade stödhälsningarna till Showan från hela världen.

Människor i Sydafrika manifesterade sitt stöd för Showan Shattak

Aktuellt Fokus har talat med Showan Shattak. När vi talar är det en pigg och positiv person som svarar tillbaka. Han är fåordig om mordförsöket och överfallen på Möllevången men säger att han givetvis har hört talas om Andreas Carlssons gripande.

Hur ser du på gripandet?

– Jag har inte fått så mycket information så jag vill inte kommentera så mycket just nu.

Trots sin fåordighet kring gripandet säger Showan att det känns skönt.

– Det känns skönt att vi äntligen börjar se en början till ett slut.

”Vi står tillsammans”

Under samtalets gång poängterar Showan att han inte är ensam om mordförsöken.

– Det var ju inte bara jag som föll offer, även mina kamrater kunde ha dött den där natten. Vi står i det här som ett kollektiv, det är viktigt att komma ihåg.

Kämpa Malmö

En vecka efter attacken vid Möllevångstorget samlades mellan 10 000-15 000 människor för att visa sin avsky inför nationalisternas våld och manifestera sitt stöd för de utsatta socialisterna. Människor från stora delar av världen manifesterade även sitt stöd i kampanjen ”Kämpa Malmö” som Malmöbornas stora antifascistiska demonstration hade som paroll. För Showans del har stödet betytt mycket. ”Stödet har varit helt otroligt” säger han.

På frågan hur han ser på en eventuell rättegång svarar han att han inte har funderat så mycket i de banorna. För Showans del har fokus mest legat på rehabilitering och kamp.

Finns det något du vill säga till Aktuellt Fokus läsare?

– Tack för allt stöd, att kämpa tillsammans som ett kollektiv gör skillnad. Kämpa Malmö!

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se