Kontakta oss

INRIKES

Polisen vägrade gripa våldsamma nazister

Publicerat

den

GÖTEBORG Marscherade utan tillstånd – Angrep förbipasserande fotograf – Skrek folkförrädare till polisen – Polisen vägrade gripa nazisterna.

Vid lunchtid tidigare idag dök plötsligt ett 50-tal nazister från Nordiska Motståndsrörelsen upp i centrala Göteborg och genomförde en gående demonstration enligt den väg de nekats tillstånd för den 30 september. Därtill bröt de mot flertalet av de punkter som tas upp i polisens flygblad till demonstranterna inför demonstrationen 30/9.

Marschen saknade tillstånd och var inte utannonserad i förväg. På nazisternas webbplats stoltserar den terrorkopplade organisationen med tilltaget och skriver att de skrek folkförrädare till polisen.

Inte en enda gång stannades nazisterna. I stället fick de fri lejd av polisen och kunde i lugn och ro marschera till Gustav Adolfs torg där ledaren Simon Lindberg höll tal.

I samband med marschen ska en fotograf angripits och hotats av nazisterna. Trots att polisen stod bredvid och bevittnade det hela greps ingen av nazisterna, uppger Researchgruppen.

– En antifascist befann sig i stan när NMR började marschera och fotograferade dem, varpå nazisterna stannar demonstrationen och går på fotografen, säger Mathias Wåg från Researchgruppen till Aktuellt Fokus, och tillägger att polisen inte grep någon för angreppet.

Polisens agerande har mött stark kritik på sociala medier. Bland annat kräver många människor att polisen ska sluta dalta med den terrorkopplade nazistorganisationen. I ett nazistiskt videoklipp på Youtube ser man hur nazister puttar på poliser och kallar förbipasserande för ”bögar” och ”förrädare”.

NMR-nazist greppar tag i en polisman när nazisterna försöker gå till angrepp mot en fotograf. Inga gripanden. Foto: Youtube

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se