Kontakta oss

LEDARE

Polisen måste sluta dalta med nazisterna

Publicerat

den

LEDARE Vid lunchtid dök de upp, ett 50-tal svartklädda nazister med grönvita NMR-flaggor och sköldar. Nazisterna marscherade och skanderade slagord mot Göteborgs polischef Erik Nord och rikspolischefen Dan Eliasson. ”Folkförrädare” varvat med ”Vit revolution utan pardon” ekade på Göteborgs gator.

Nazisternas marscherade exakt den väg som polisen förvägrat dem att gå den 30 september då de har demonstrationstillstånd. Utöver det testade man Göteborgspolisen å det grövsta, vilket livesändes av nazisterna själva. I livesändningen kan man bland annat se hur polisen ger NMR fri lejd genom hela Avenyn och vidare runt halva innerstan.

Polisen försvarar de uteblivna ingripandena med att även nazister har rätt att demonstrera. Samtidigt låter massmedierna diverse experter rulla upp samma mantra som vanligt, ”Demonstrationsrätten gäller alla” osv. Problemet är bara den att de har fel. Polisens avsaknad av ingripanden mot NMR handlar om något helt annat, nämligen avsaknad av vilja från polisledningens sida. Poliserna på plats blev nämligen inte bara kallade folkförrädare, de blev även puttade på, upplyfta i kragen och blockerade av nazisterna. Samtidigt gjorde de utfall mot flera personer, däribland en kvinna som ställde sig i vägen för dem vid Gustav Adolfs torg. Kvinnan blev omkullputtad av NMR-nazisternas sköldbärare så pass hårt att hon föll till marken, polisen agerade genom att ta kvinnan åt sidan och fortsätta ge fri lejd till nazisterna. Drygt två minuter senare vid Nordstans ingång mot Brunnsparken föser polisen bort människor som buar åt nazisterna.

Något senare flyger NMR i taket när de får se att en antifascist fotograferar dem. Utfall och hot görs mot fotografen. Polisen skyddar honom genom att gå bredvid honom, varpå sköldbärande nazister rusar förbi poliserna och blockerar deras framfart med sina sköldar. Minuterna senare utbryter tumult igen och en nazist syns lyfta en polis i kragen samtidigt som hans kompisar står och puttar på andra poliser i någon slags maktuppvisning.

Experterna kan säga vad de vill och polisen kan försöka rädda ansiktet genom att hänvisa till demonstrationsrätten – men när allt kommer till kritan är det pinsamma försvar. Polisen hade all rätt i världen att omhänderta de nazister som uppträdde aggressivt, ofredade, begick misshandel och hotade människor. Även om demonstrationsrätten gäller alla så innebär inte det att man kan bete sig hur som helst utan konsekvenser. Dessutom är det ingen annan som hade kunnat komma undan med att bete sig på det sätt NMR-nazisterna gjorde i Göteborg idag. Föreställ dig att en ungdom hade lyft en polis i kragen i Rinkeby, Koppargården eller Bergsjön – vad tror du hade hänt?

Jag har själv 18 års erfarenhet från den högerextrema miljön bakom mig. Under min tid var NMR betydligt färre än nu. Internt inom det som kallades för den ”nationella rörelsen” var NMR kända som ”den gröna sekten”. Deras aktivister pistolrånade andra nationella på propagandamaterial och det var inte ovanligt att de hotade och gav sig på människor som vågade kritisera dem offentligt. Många av oss som var aktiva tillsammans såg dem som nazismens svar på Al Qaida. Bindgalna sekterister som inte hade några problem med terrorhandlingar och framtida revolutionsförsök. Vilket de är helt öppna med.

NMR är inte som 1990-talets småstadsnazister i kängor och med rakade skallar. De är en del av en politisk rörelse som vill ta makten via revolution. För att skapa revolutionära strömningar försöker de polarisera så mycket och så hårt som möjligt. Det värsta av allt är att de börjar bli rätt bra på det. Även om de inte kommer lyckas med någon slags revolution är det en politisk rörelse som redan har flera liv på sitt samvete.

Polisen måste sluta dalta med nazisterna. Men tills de har slutat med det är det viktigt att vanligt folk visar att vi inte kan ha ett samhälle där militanta terrornazister tillåts ta över våra gator.

Den 30 september är det tänkt att nazisterna ska komma tillbaka till Göteborg. Då kommer även tusentals antifascister samlas. Kom dit du också och visa ditt motstånd. Samling sker på Heden kl 11.00. Facebook-event finner du här.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se