Kontakta oss

INRIKES

Polisen ljög om nazisttips

Publicerat

den

POLISEN Polisen har bekräftat att de mottog tips inför söndagens nazistdemonstration i Göteborg. Däremot håller polisen tyst om att de även fick tipset per telefon. Det framgår efter att Aktuellt Fokus varit i kontakt med den anonyma uppgiftslämnaren.

”I helgen kommer nazistiska nordiska motståndsrörelsen hålla sköldträning för deras aktivister och sen på söndag kommer de försöka arrangera en spontan demonstration i centrala Göteborg”. Så löd tipset till Polisen som skickades två dagar före den våldsamma nazistmarschen i Göteborg i söndags.

Efter att det blivit känt att polisen struntade i tipset har polisen försökt bortförklara det hela med att de får in många tips via e-post.
– Vi hanterar 50 000 kontakter med allmänheten per månad. Vi tar emot ungefär 1 000 tips per månad och skriver 700 anmälningar per dag. Så det är mycket som kommer in till oss, men det är ingen ursäkt egentligen. Vi vill väldigt gärna ha tips från allmänheten och det är jätteviktigt att man känner förtroende att vi hanterar det på korrekt sätt, säger Daniel Norlander, sektionschef på polisens kontaktcenter, till Aftonbladet.

Daniel Norlander arbetade tidigare under Mona Sahlin på Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Han medger att polisens kontaktcenter brustit i sina rutiner. I intervjun med Aftonbladet tar Norlander enbart upp det tips som skickades via e-post.
– Det kom in på fredagen, klockan 22.34, till myndighetens e-postlåda. Den har vi ansvar för efter klockan 18, annars är det den vanliga registraturen som har det.

Efter att Aktuellt Fokus varit i kontakt med den anonyma källan som skickade tipset till polisen, framgår det att polismyndigheten inte har berättat att de även fick ta emot samma tips via telefon. Tipset ska ha inkommit till polisen dagen före nazistmarschen. Med andra ord står det klart att polisens bortförklaringar om e-post inte håller. Enligt den anonyma källan lämnades telefontipset in tidigt på lördagsmorgonen.

När ringde du in tipset?
”Strax innan kl 9 på morgonen kom jag fram till polisen efter att ha stått i kö.” skriver den anonyma källan till Aktuellt Fokus.

Vem var det du pratade med?
”Pratade med en kvinnlig polis, först i växeln och sedan på tipstelefonen. Båda dom fick informationen.”

Trots totalt två tips om NMR:s planer kunde NMR-aktivisterna genomföra den våldsamma marschen utan att polisen ingrep. Under marschen skanderade nazisterna slagord mot polisen, puttade omkull antifascister, greppade tag i poliser och försökte attackera en fotograf.

 

Kim Fredriksson Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se