Kontakta oss

INRIKES

Korrupt riksdagspolitiker plockar ut hundratusentals skattekronor utan att jobba

Publicerat

den

INRIKES Den skandalomsusade riksdagspolitikern Emma Carlsson Löfdahl har inte jobbat sen hennes bostadsbedrägeri avslöjades. Trots sin frånvaro har hon tagit ut full ersättning från riksdagen.

Det var i början av mars som Aftonbladet avslöjade att den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl hade ägnat sig åt bostadsbedrägerier där skattebetalarna betalat notan. Avslöjandet ledde till att hon tog ”time out” och blev en politisk vilde i riksdagen.

Nu kommer Aftonbladet med ett nytt avslöjande som visar att Löfdahl har haft noll närvaro i riksdagen sedan avslöjandet. Trots frånvaron har hon plockat ut över 400 000 kronor i arvoden och bostadsersättning. Hon har också ett årskort på tåg för 84 000 kronor.

Om Löfdahl väljer att sitta kvar resten av mandatperioden kan hon plocka ut 9,9 miljoner i arvode och ersättningar. Hon är 48 år gammal och om hon hinner fylla 50 före hon lämnar riksdagen omfattas hon av en inkomstgaranti fram tills hon fyller 65. Inkomstgarantin ligger på runt 7 miljoner kronor.

”Time out” är ett privilegium som enbart existerar bland politiker. Det innebär att hon varken lämnat riksdagen, sjukskrivit sig eller tagit tjänstledigt vilket skulle innebära att hon blev av med sin ersättning. Riksdagens talman Andreas Norlén har försökt få Löfdahl att ta tjänstledigt istället men hon har vägrat. Löfdahl vägrar också att svara på frågor från media enligt Aftonbladet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se