Kontakta oss

NOTISER

Endast en kommun har agerat mot människokränkande trossamfund

Publicerat

den

Örkelljunga
INRIKES
| Ett flertal religiösa konservativa frontfigurer har den senaste tiden attackerat homosexuella och jämfört homosexualitet med sjukdom, virus och psykisk ohälsa. Nu var det dags igen.

Flera religiösa frontpersoner för religiösa institut har fällt homofobiska uttalanden under året. Idag kom det uppgifter om att en Imam från Halmstads moské på församlingens Youtube-kanal kallade homosexuella för virus. I april i år var det en kyrkoherde i den katolska församlingen i Växjö som predikade för ungdomar om att den finns en form av homosexualitet som är obotlig och en annan form som handlar om ”psykologisk oordning” som kan botas.

En kommun har valt att agera mot homofobin i trossamfunden. En ynka liten kommun. Samtidigt som vi med facit i hand kan se hur religiösa trossamfund har gått långt över gränsen gång på gång. Korskyrkans pastor Timo Lordhem, tillika Kristdemokratisk kommunpolitiker, uttalade sig nedsättande mot homosexuella i en debattartikel tillsammans med 22 andra pingstpastorer, om att homosexualitet är en synd som kan leda till helvetet och att de som ägnade sig åt det inte kan nå Guds rike. Örkelljungas kommun har efter uttalandet valt att hålla inne de kommunala bidragen till församlingen. Homofobiska uttryck har förekommit i olika trossamfund i Sverige under 2014 och 2013 utan att tjänstemän och politiker i berörda kommuner reagerade alls.

Örkelljunga kommuns reaktion och agerande är helt rätt. Religiösa trossamfund som inte förespråkar människors lika värde eller gör grova uttalande som nervärderar människor utifrån sexuell läggning ska kommunerna inte stödja ekonomiskt eller på andra sätt hjälpa. Alla former av ekonomiskt stöd ska dras in från homofobiska trossamfund. Tyvärr är många kommuner fega och låter homofobin fortgå utan uppmärksamhet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se