Kontakta oss

NOTISER

De flesta sket i Ekeroth

Publicerat

den

Bajamajor
MALMÖ | Under lördag förmiddag höll Sverigedemokraterna en demonstration ”mot våld” på Stortorget i Malmö. På plats fanns både kvinnomisshandlare och nazister.

SD hade storsatsat inför demonstrationen och bland annat köpt reklam på Facebook inför den. Trots det och trots en massiv intern mobilisering lyckades de inte ens samla hundra personer på Stortorget. Bland de församlade fanns Henrik Rönnquist, dömd kvinnomisshandlare, som tidigare i år försökte starta upp den högerextrema rörelsen Pegida i Sverige. Också nazisten Dan Park var på plats på Stortorget, iklädd kamouflagekläder. Hets mot folkgrupp-dömde Dan Park har tidigare marscherat tillsammans med nazistiska Svenskarnas Parti, mest kända för knivattacken i Malmö förra året.

Park har också skrivit på Twitter att det enda felet terroristen Anders Behring Breivik gjorde var att inte mörda vänsterpolitikern Ali Esbati, som också befann sig på Utöya. Även SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth, som talade för partiets räkning, har kritiserats för att vara våldsbejakande då han för några år sedan bjöd in en av ledarna för våldsamma English Defence League att föreläsa i Malmö. Ekeroth var också en av de sverigedemokrater som deltog i den så kallade järnrörsskandalen, där han bland annat knuffade in en ung kvinna i en bil.

När planerna på en rasistisk demonstration först blev kända gick Alex Bengtsson från den antirasistiska tidningen Expo ut och uppmanade malmöborna att inte protestera mot rasisterna då han menade det skulle ge dem onödig uppmärksamhet. Henrik Johansson från ”Inte rasist, men” startade ett Facebookevent med namnet ”Hjälp en flykting – skit i Ekeroth” där han uppmanade antirasister att strunta i SD:s demonstration och engagera sig i arbetet med nyanlända flyktingar istället.

Många löd denna uppmaning men mer än ett femtiotal antirasister samlades ändå i en motdemonstration under röda fanor med texten ”Refugees Welcome”. Hela demonstrationen gick väldigt lugnt till – så lugnt att kommunens renhållningsarbetare beslutade sig för att köra förbi ett släp med två utedass mitt under SD:s demonstration.

Från Sverigedemokraterna lokalt talade Magnus Olsson, mest känd för att dra in Nordkorea varje gång han ska debattera något i kommunhuset. Talade gjorde även Tobias Andersson från SD:s nya partitrogna ungdomsförbund ”Ungsvenskarna”.

Antirasisterna stämde upp i talkören ”Inga rasister på våra gator!” och häcklade SD:s antivåldsdemonstration med talkören ”Järnrör, järnrör – var har ni era järnrör?”. Över 1900 svenskar deltog i eventet ”Hjälp en flykting – skit i Ekeroth”.

Ernst Thälmann- gästskribent
redaktionen@aktuelltfokus.se