Kontakta oss

INRIKES

Protester mot politikernas nedskärningspolitik i Eskilstuna

Publicerat

den

Eskilstunaprotest
ESKILSTUNA| Folket har tröttnat på politikerklassens systemtrogna nedskärningspolitik i Eskilstuna. När politikerna nyligen gick ut med ännu ett nedskärningsbesked, denna gång inom skolan blev det droppen för många och sedan en tid tillbaka är protesterna i full gång. Nästa vecka kommer det hållas en manifestation mot nedskärningsplanerna.

Arrangörerna bakom nästa veckas manifestation som går under parollen ”För en likvärdig skola i Eskilstuna – stoppa nedskärningarna!” är mycket kritiska till politikernas planer. Utöver det konstaterar man att politikernas beslut kommer slå hårt mot barngrupperna i kommunen. I realiteten innebär politikernas agerande att barngrupperna kommer bli större i förskolan och på gymnasiet, utöver det kommer det bli fler studerande per lärare på Komvux. En ohållbar situation enligt initiativtagarna till protesterna.

”Vi tycker inte det är okej att barn och ungdomar inte får den hjälp de behöver och har rätt till. – Vi har idag brist på lärare inom kommunen medan sjukskrivningarna bland lärare fortsätter att öka och spås bli ännu fler på grund av besparingarna. Fler och fler lärare flyttar till andra kommuner, vilket sätter ännu större press på de lärare som är kvar. Lärare måste må bra för att kunna skapa en bra skola för alla. Vi tycker att de styrande politikerna prioriterar fel när man gör nedskärningar inom skolan. Det handlar om prioriteringar och Eskilstuna är inte en kommun som har helt tomt i kassan.”

Politikernas politik är onödig

I slutet av förra året visade det sig att prognoserna pekade på plus i kassan för Eskilstunas skolor. Politikerna hade missbedömt siffrorna med nästan 24 miljoner kronor enligt SVT. Utöver det kunde kommunen i sin helhet presentera ett överskott på över 107 miljoner kronor. Men trots ett överskott som få andra kommuner är i närheten av vill politikerna genomföra sina nedskärningsplaner ändå.

Slog larm i februari

För drygt en månad sedan slog Lärarförbundet larm om konsekvenserna av politikernas agerande. Lärarförbundet slog då larm om att den höga arbetsbelastningen innebär att förbundet inte kan säkerställa att arbetsmiljölagen följs. Något som innebär en uppenbar risk för en negativ påverkan av lärarnas hälsa.

Manifestationen kommer att hållas den 10:e mars klockan 17.30 på Fristadstorget i centrala Eskilstuna. Arrangörerna är Lärarförbundet i Eskilstuna och Nätverket Tillsammans för Eskilstuna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se