Kontakta oss

ARBETSLIV

Sverigedemokraterna: Populistiskt med kostnadsfri skolmat för lärare

Publicerat

den

Foto: Casey Lehman

SKOLAN    Lärarna ska få äta kostnadsfri skolmat i Västervik kommun. Det föreslog Socialisterna Välfärdspartiet i en ny motion. Då kallades dom för populister av Sverigedemokraterna som säger blankt nej till förslaget.

Att äta skolmat med eleverna ingår i lärarnas arbetsuppgift och sker på arbetstid men ändå tvingas dom betala för maten. Inte okej enligt vare sig Lärarförbundet eller Socialisterna Välfärdspartiet (SVP) som vill avskaffa det förlegade systemet i Västerviks kommun. Då kallades SVP för populister av Sverigedemokraterna. Enligt SD-politikern Anne-Marie Norman ska lärarna vara glada för att skolmaten är billig i jämförelse med restauranger. Det sade hon under förra kommunfullmäktigemötet den 13 december.

– Jag tänker så här. Jag tycker det här är ett litet populistiskt förslag. För de flesta av oss som är här som går ut och äter, vi betalar i regel hundra kronor eller däromkring för en lunch, sade Anne-Marie Norman (SD) under fullmäktigedebatten.

När Aktuellt Fokus pratar med Jacob Hoffsten från Socialisterna Välfärdspartiet ger han inte mycket för SD:s argumentation. Enligt Hoffsten får SD gärna fortsätta kalla Socialisterna för populister om dom känner för det.

– SD kallade förslaget populistiskt och ställde det mot höjda lärarlöner, en rätt fånig ickekonflikt, vi har alltid förespråkat bättre löner för lärarna. Med det sagt, om det är populism att kräva att lärarna ska slippa betala för att utföra en arbetsuppgift, då är vi gärna populister, säger Jacob Hoffsten  (SVP).

”En självklarhet att inte behöva betala för att utföra en arbetsinsats”

Pedagogisk lunch innebär att personalen sitter vid samma bord som eleverna. Personalen skall äta den mat som serveras, enligt tallriksmodellen, samt ha tillsynsansvar för eleverna. Pedagogisk måltid ingår i arbetsuppgifterna och skall ske på arbetstid enligt arbetsschema. Därigenom blir måltiden ett extra arbetsredskap för lärarna men som lärarna oftast tvingas betala för själv. Orättvist enligt Socialisterna Välfärdspartiet som tycker att luncherna ska vara kostnadsfria för lärarna.

– Vi lade motionen om att lärarna ska få maten betald när de äter med eleverna för att det borde vara en självklarhet att inte behöva betala för att utföra en arbetsinsats. Många andra kommuner har infört detta så några praktiska eller juridiska hinder finns inte. Vi är tyvärr inte förvånade över att motionen inte antogs, kommunen är inte dirrekt känd för att vara generös mot sina medarbetare. Vi fick i alla fall de andra partierna att erkänna behovet av att frågan beaktas i kommande budgetprocess, men det är mer en läpparnas bekännelse för att inte behöva se ut som att man skiter i lärarna, säger Jacob Hoffsten.

Socialdemokraterna: Njae

Socialdemokraterna sade inte heller ja till motionen. Istället ville Socialdemokraterna ta frågan i beaktande. Snålhet och prestige satte stopp konstaterar Jacob Hoffsten.

– Socialdemokraterna har hela tiden försökt att påskina att det skulle finnas skattetekniska skäl till att inte införa gratis mat vid pedagogisk lunch, när vi med sakliga argument visade att så inte är fallet så backade de och lovade ”att ta frågan i beaktande”. Men det återstår att se om de tänker ge våra lärare vad de förtjänar. Snålhet och prestige hindrade dem från att släppa igenom motionen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se