Kontakta oss

INRIKES

Högernationalister bakom organiserad hat- och drevkampanj mot Gina Dirawi

Publicerat

den

INRIKES| Under Melodifestivalen som hölls i helgen framfördes bland annat en arabisk hyllning till Sverige. Programledaren Gina Dirawi valde att framföra en en arabisk version av den gamla folkvisan Jag vet en dejlig rosa. Något som fick högernationalister att gå i taket och kräva inskränkningar i yttrandefriheten redan före Dirawis uppträdande i Sveriges Television. Detta för att de var övertygade om att det var nationalsången som var översatt till arabiska. Nu kan Aktuellt Fokus dessutom avslöja att flera högernationalister ligger bakom en organiserat hatkampanj mot Gina Dirawi och SVT.

Aktuellt Fokus har kikat i flera hemliga och insynsskyddade grupper knutna till Sverigedemokraterna och andra högernationalistiska initiativ på Facebook. I grupperna har det aktivt pågått hat- och drevkampanjer där medlemmarna har uppmanat varandra till massanmälningar av Melodifestivalen och att folk ska ge sig på den populära programledaren Gina Dirawi.

Den röda tråden i uppmaningarna är att det ska vara förbjudet att översätta nationalsången till andra språk än svenska, detta trots att den sjöngs helt på svenska. Dessutom rasar den nationalistiska högern över ändring av ordet ”Norden” till ”jorden”. I kommentarsfälten har vissa högernationalister jämfört den minimala ändringen med våldtäkt. Andra har gjort konspiratoriska tolkningar och menar att det hela ska ses som en del av ett pågående folkmord på den ”vita rasen”.

Etablerade borgare på samma sida som extremister

Samtidigt som delar av SD- och Avpixlatrörelsen manar till massanmälningar har även borgerliga röster gått ut på sociala medier och gjort alla möjliga former av tolkningar av programledaren Gina Dirawis hyllning av Sverige.

På Facebook skriver högerekonomen Tino Sanandaji att Dirawis sång var att betrakta som ett ”arabnationalistiskt statement”. Sanandaji menar dessutom att det är vänsterns fel och skriver att invandring leder till ”fientlighet mot traditionell svensk kultur”. Utöver det levererar den mediakåta ekonomen även en konspirationsteori som landar i att Gina Dirawis framträdande på Melodifestivalen egentligen var en dold maktdemonstration från Sveriges Televisions sida vars syfte var att förnedra.

Liknande åsikter framfördes även av Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi som gick ut på Facebook och skrev att uppträdandet var antinationalistiskt. På mikrobloggen Twitter rasade han och menade på att ordändringen innebär att Dirawi vill avskaffa nationen.

SD-sympatisörer organiserar dreven

Samtidigt som den mer intellektuella radikalhögern försöker skapa legitimitet för hat- och drevkampanjen mot Gina Dirawi körde SD-rörelsen med flera på för fullt. Något de hade börjat med redan innan programmet ens hade sänts.
I en rad slutna och hemliga grupper på Facebook har Sverigedemokratiska gräsrötter uppmanat varandra till massanmälningar av programmet, utöver det även förekommit ett extremt hatiskt språk blandat med grova kränkningar mot en rad deltagare i Melodifestivalen. Somliga menar att invandrare inte ska ha rätt till yttrandefrihet i Sverige och borde utvisas med våld. Utöver det haglar de rasistiska epiteten mot Gina Dirawi som person.

I grupperna som bär namn som ”Sverigedemokratiskt forum öppet för alla” och ”Vi som sympatiserar med Sverigedemokraterna” delar gräsrötterna tips, argumentation och länkar sinsemellan för att underlätta de hatiska högerdreven mot politiska motståndare, flyktingar och ickevita svenskar i allmänhet.

Syftet bakom massanmälningarna och de organiserade hat- och drevkampanjerna är att låta så mycket som möjligt för att skapa en så kallad ”hivemind”-effekt på sociala medier, vilket i sin tur skapar en bild av att just deras åsikt är den dominerande i samhällsdebatten. Vad människorna bakom den formen av politiska fulkampanjer inte vill är att metoderna de använder ska bli kända och genomskådas av den breda allmänheten. Det är just därför du som antirasist bör dela detta avslöjande på Facebook och Twitter så att fler får upp ögonen för sanningen bakom de organiserade hat- och drevkampanjerna.

Nedanstående skärmdumpar är endast ett axplock av det hat som råder i de SD-vänliga grupperna.

sddrev1

sddrev2

sddrev3

sddrev4

sddrev5

afreklam

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se