Kontakta oss

UTRIKES

Turkisk massaker på civila kurder

Publicerat

den

KURDISTAN | Ett 60-tal civila har dödats i den kurdiska staden Cizre. Offren hittades efter att den turkiska militären sprängt två bomber mot hyreshus där civila gömde sig.

Enligt rapporter ska uppemot 60 civilpersoner avlidit under natten i den kurdiska staden Cizre. Enligt den regimvänliga tidningen Daily Sabah ska de 60 civila tillhört PKK och ha befunnit sig i strider med turkisk militär.

Övriga rapporter tyder däremot på att det var civila som omkommit då militären sprängt två byggnader. Kurdiska grupper anser att det är en massaker på civila medan militären nekar att det skett några bombdåd eller civila dödsoffer.

Turkiet har tidigare fått kritik av FN och deras kommissionärer som krävt en utredning om den turkiska militärens offensiv i kurdiska områden. På internet cirkulerar det flera klipp som visar militärens dåd och skottlossningar mot civila.

Militären nekar till allt
Den turkiska militären nekar till att deras offensiver har lett till några som helst civila dödsoffer utan påstår att alla mördade tillhörde det kurdiska arbetarpartiet, PKK. Enligt militären har de dödat 733 PKK-medlemmar och 0 civila.

I Turkiet får militären stöd av regimvänliga medier. Samtidigt visar både kurdiska grupper och utomstående organisationer som Human Rights Watch att militärens uppgifter inte stämmer.

Sedan Turkiet införde utegångsförbud i de turkiskockuperade delarna av Kurdistan i oktober beräknar Human Rights Watch att över 100 civila har dödats. Mycket tyder däremot på att siffran kan vara betydligt högre än så. Den kurdiska civilbefolkningen talar om etnisk rensning.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se