Kontakta oss

ARBETSLIV

Hemtjänstpersonal i uppror

Publicerat

den

VÄXJÖ | Anställda på hemsjukvården i Växjö har gått ihop och kräver omplacering av chefen och bättre arbetsmiljö. Annars säger majoriteten av personalen upp sig.

Det är upprorisk stämning bland anställda inom hemsjukvården i Växjö. I förra veckan skrev en majoritet av medarbetarna i hemvårdsgruppen under ett brev som skickades till chefen för omsorgsförvaltningen Ann-Christin Norlander. I centrum för brevet står enhetschefen som enligt medarbetarna pressar arbetsmiljön till det yttersta. Personalen går på knäna och chefen fortsätter att öka arbetsbelastningen. Det drabbar brukarna som hemsjukvården ska ta hand om.

– Vårt krav är chefsbyte. Vi är beredda att lämna våra jobb om det inte sker, säger flera anställda inom hemsjukvården till Smålandsposten.

Medarbetarna hinner inte att sätta sig att ta en kort paus och en kopp kaffe. De lagstadgade rasterna hinner de inte heller med. Utan tvingas jobba undan för att komma hem i tid. Ansvarig chef rycker på axlarna och säger att vårdpersonalen ska strunta i vissa insatser som de äldre har rätt till som promenader och städning. De insatser som ska genomföras på en dag finns i ett datoriserat program. Insatser, tidsåtgång och adresser läggs in och så gör datorn ut listor till medarbetarna. Att istället öka personalstyrkan för att klara av arbetsbördan är inte aktuellt eller att ringa in vikarier vid sjukdom.

Personal som framför kritik mot stressen blir muntligt hotad av chefen med orden ” ”Tål du inte stress får du söka ett annat jobb”. I brevet till centralförvaltningen står det att personal kallats till enhetschefen i enrum och blivit utskälld. Nu har de anställda fått nog. På onsdag hålls ett möte där personalen, enhetschef, omsorgschef, fackliga företrädare och personalspecialister ska diskutera arbetsmiljön.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se