Kontakta oss

UTRIKES

Rasismen mot romer utnyttjas av radikala salafister

Publicerat

den

BALKAN Rasismen mot romer och klassamhället utnyttjas av salafister på västra Balkan. På senare år ska flera individer ur den romska minoriteten blivit rekryterade av extrema salafistgrupper.

Majoriteten av Europas romer är antingen kristna eller ateister. På Balkan däremot är många ur den romska minoriteten muslimer. Något som har inneburit att de muslimska romerna ofta blir dubbelt diskriminerade. Dels på grund av sin etnicitet men också på grund av sin religiösa övertygelse. Antiziganismen, islamobin och övergången från relativ socialism till kapitalism har tvingat in många romer i extrem fattigdom och socialt utanförskap.

På senare år har terrorrörelser som Islamska Staten och Al Qaidas-kopplade grupper börjat försöka profitera på utsatta muslimska romers fattigdom. Det framkommer i en ny rapport från Extremism Research Forum från Serbien. Rapporten som är sponsrad av Storbritannien har undersökt radikaliseringen bland olika oppositionella extremgrupper på västra Balkan och funnit att enskilda individer från romska samfund har blivit rekryterade av jihadister.

”Romska samfund är idealiska mål för radikala
rörelser eftersom de i allmänhet är extremt fattiga, arbetslösa och har mycket låg utbildningsnivå.” står det i ERF-rapporten som bland annat baseras på intervjuer med företrädare från de romska minoriteterna.

Salafisterna försöker bland annat rekrytera romer genom att erbjuda människorna pengar, social gemenskap och en känsla av tillhörighet och högre mening. Något som redan lett till att flera romer ska ha rekryterats.

Förra året demolerade serbiska myndigheter en så kallad ”källarmoské” som användes av romska salafister utanför Belgrad. Staten har även satt in extra resurser för att möta den växande salafiströrelsen i Serbien. Polisen och myndigheterna har däremot inte gjort samma ansträngningar för att möta den växande nazismen i landet. Enligt ERF-rapporten är det fullt lagligt för serbiska nazister att kriga och sprida hat i Ukraina. Rapporten slår även fast att den nazistiska rörelsen består av drygt 5000 aktivister och har genomfört flera blodiga attacker genom åren. Hemvändande nazister som har stridit i Ukraina har även varit misstänka för att ha planerat terrorattentat på västra Balkan.

Rapporten slår även fast att många av de intervjuade trivdes bättre under socialismen då samhället fungerade bättre och etnicitet och religion inte ansågs vara så viktigt.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se