Kontakta oss

UTRIKES

Högerextrem våldsvåg mot romer i Ukraina

Publicerat

den

UKRAINA Högervåldet mot minoriteter har nått nya höjder i Ukraina. För tredje gången i rad har högerextremister utfört brutala attacker på romska familjer. Det rapporterar European Roma Rights Centre (ERRC).

Beväpade med skjutvapen och basebollträn utförde maskerade högerextremister den tredje attacken mot romer på några få veckor. Den här gången skedde attacken mot ett romskt läger nära byn Velyka Berezovytsia, Ternopil. Högerextremisterna ska bland annat ha skjutit rakt in i lägret där drygt 7 vuxna och 30 barn befann sig. Enligt ERRC skadades tre personer i attacken. Efter att de romska familjerna tvingades fly från sattes lägret i brand.

Attackerade sjukhuset

Enligt EERC har ögonvittnen beskrivit att gärningsmännen tillhörde högerextrema och nationalistiska organisationer. Efter att de skadade romerna fördes till akuten för att få läkarvård för sina skador blev sjukhuset attackerat av högerextrema nationalisterna. Vårdpersonalen tvingades ringa polisen.

Efter våldsamheterna har den ukrainska kommissionären för mänskliga rättigheter, Lyudmyla Denysov, sagt att attacken indikerar att romer diskrimineras i landet. Denysov uppger även att hon vädjat till den regionala polisen att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda den romska minoriteten. Men brottsoffren har ingen större tillit till polisen. Enligt de utsatta romerna finns det kopplingar mellan polisen och de högerextrema.

”Dagen efter såg jag en polis dricka kaffe med en av männen som attackerade vårt läger” säger en romsk kvinna till EERC.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se