Kontakta oss

INRIKES

Martin Jacobson – Sveriges välgörande pokerstjärna

Publicerat

den

SPORT Genom åren har Sverige producerat en rad prominenta pokerspelare som gjort stor succé vid pokerborden runt om i världen. En av de svenska spelare som rönt allra störst framgångar är utan tvekan Lidingösonen Martin Jacobson, som även blev den förste svensk att vinna poker-VM. Förutom sitt pokerspelande har Martin Jacobson även blivit uppmärksammad för sitt starka engagemang för välgörenhet. 

Såg pokerturneringar på TV

Martin Jacobson föddes på Lidingö 30 juni 1987. Planen var från början att bli kock, vilket gjorde att han också valde denna inriktning i gymnasiet. När studenten närmade sig fick han även upp ögonen för poker efter att ha sett pokerturneringar på TV. Detta gjorde att han så smått började spela poker tillsammans med vänner samtidigt som han också deltog i gratisturneringar online.

Efter studenten väntade ett års militärtjänst i den svenska flottan och efter det var målet fortfarande att göra karriär inom restaurangbranschen och en dag starta något helt eget. Samtidigt började han att bli mer och mer intresserad av poker och när ett jobberbjudande i Barcelona inte blev av valde han att ägna allt mer tid åt pokern.

Martin Jacobson lade ner en hel del energi på att lära sig spelet från grunden och det var inte förrän han kände sig helt bekväm som han började göra de första insättningarna. Inledningsvis spelade han bara med små insatser, som så småningom ledde till så kallade enbordsturneringar. Dock var det inte förrän år 2008 som det verkliga lyftet kom i samband med att han började spela större liveturneringar.

Åkte ut efter tre händer

Sin första stora turneringar gjorde Martin Jacobson sommaren år 2008 i samband med World Series Of Poker i Las Vegas, tillika världens största pokerturnering. Men, det blev ingen lyckad sejour då han tvingades lämna turneringen redan efter tre händer. Några år senare skulle han dock nå betydligt längre i Las Vegas, men mer om det lite senare.

Bättre gick det då i november samma år när han mycket överraskande kom trea vid European Poker Tour i Budapest och förutom äran även kammade hem en prischeck på 280 000 euro. Detta gjorde också att han nu kunde satsa fullt ut på pokerkarriären.

Nu följde några år med flera framskjutna placeringar i stora turneringar, bland annat en andraplacering vid World Poker Tour i Venice i maj 2009 som gav honom drygt 300 000 dollar i prispengar. Detta följdes upp med flera topplaceringar på European Poker Tour under 2010 och 2011.

Även om Martin Jacobson fortsatte att spela bra och kamma hem stora prispengar under såväl 2012 som 2013 saknade han fortfarande en seger i en stor turnering. Medierna gav till och honom smeknamnet ”bridesmaid” på grund av hans många andraplaceringar.

Men så i oktober 2013 kom äntligen första stora segern och det vid European Poker Tour i London i No-Limit Hold’Em, som även resulterade i prispengar på drygt en miljon svenska kronor.

Source: ’Martin Jacobson som coach vid WSOP 2015’ by Dutch Boyd via Wikipedia (CC BY 2.0)

 

 

Världsmästare i Las Vegas

Segern i London hösten 2013 blev ett rejält lyft och efter flera fina insatser under vintern och våren 2014 kom Martin Jacobson med bra självförtroende till World Series of Poker, WSOP, i Las Vegas i början av juli. Något som också skulle visa sig under veckan.

Efter bra spel kunde han ta sig till slutrundan i huvudturneringen, vilket bara det innebar karriärens bästa resultat dittills och även det bästa resultatet någonsin för en svensk i WSOP. Inför sista rundan fanns förutom Martin Jacobson ytterligare två spelare kvar vid bordet, holländaren Jorryt van Hoof samt norrmannen Felix Stephensen.

Trots att holländaren van Hoof ledde stort inför slutomgången blev han den förste av de tre som fick lämna bordet. En knapp timme senare kunde den 27-årige svensken även slå ut Felix Stephensen efter att ha gått all-in på ett par i tior medan norrmannen satt med ett ess och en nia.

I och med segern kunde Martin Jacobson som förste svensk någonsin titulera sig världsmästare i poker.  Samtidigt kunde han också glädja sig åt en diger segercheck på inte mindre än tio miljoner dollar, motsvarande runt 75 miljoner svenska kronor. Prestationen väckte stora reaktioner över hela pokervärlden och senare samma år belönades Martin Jacobson med ”Tournament Performance of the Year” vid European Global Poker Index Awards på Malta.

Sedan VM-titeln har Martin Jacobson fortsatt att skörda framgångar vid pokerborden runt om i världen, bland annat med ett par fina placeringar i olika turneringar vid World Series of Poker.

Source: ’Las Vegas’, Pixabay (CC0)

Framgångarna har också lett till ett samarbete med 888 poker som inleddes i slutet av förra året. Förutom att fungera som ambassadör för pokersajten ingår Martin Jacobson också i 888 pokers proffslag tillsammans med andra kända profiler inom poker, som Chris Moorman, Dominik Nitsche och hör och häpna den gamle fotbollsstjärnan Denilson. Sedan Martin Jacobson anslöt till 888 poker har han skruvat upp turneringsspelandet rejält. Fortfarande fokuserar han dock i stort sett uteslutande på No-Limit Hold’Em.

 

Skänkte två miljoner kronor till djuren

I takt med att miljonerna rullade in hade Martin Jacobson länge funderat på att bli involverad i välgörenhetsarbete på något sätt. Strax innan slutomgången vid WSOP år 2014 tog han till slut också steget och blev medlem och ambassadör för organisationen Raising for Effective Giving, REG, som helt enkelt är en välgörenhetsorganistation för pokerspelare.

REG:s mål är att applicera affärs- och pokerfilosofier på välgörenhet. Detta för att kunna ta rationella beslut som i sin tur ska leda till minskat lidande runt om i världen. De pokerspelare som är medlemmar av REG skänker två procent av sina vinster till olika välgörande ändamål, vilket kan bli en hel del pengar i slutändan.

Efter VM-titeln 2014 valde Martin Jacobson att skänka 250 000 dollar till REG, motsvarande drygt två miljoner kronor. Något som bland annat räckte till att rädda upp till 300 000 djur från industriell uppfödning.

Med tanke på att Martin Jacobson fortsätter att dra in en hel del vinstpengar innebär detta också att en hel del pengar fortsätter strömma in till REG och välgörande ändamål.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se