Kontakta oss

UTRIKES

Rättsmedicinska undersökningen bekräftar: ”Jimi Karttunen dödades av NMR-aktivisternas våld”

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET| Den rättsmedicinska undersökningen i utredningen kring Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) överfall på den 28-årige antifascisten Jimi Karttunen vid Helsingfors centralstation bekräftar att det var nazisternas våld som berövade honom livet. Imorgon ska NMR marschera i centrala Stockholm för att manifestera sitt hat mot flyktingar och icke-vita svenskar.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen dog Jimi Karttunen till följd av en skallskada som han ådrog sig under det våldsamma överfallet på centralstationen i Helsingfors. Det rapporterar Yle som även skriver att polisen har kommenterat undersökningen med att ta initiativ till en Lex Maria-liknande anmälan mot sjukhuset som vårdade Karttunen efter det grova överfallet. Fem dagar efter överfallet blev Jimi Karttunen utskriven – dagen efter hittades han död.

Försökte smutskasta offret och hans familj

Efter den uppmärksammade dödsmisshandeln gick Nordiska Motståndsrörelsen ut och hånade offrets pappa och smutskastade Jimi Karttunen själv för att han var fattig. Smutskastningen mot offret har sedan dess fortsatt. På Nordfronts webbplats har man även valt att angripa offret på grund av tidigare domar. I kommentarsfältet på Nordfront har flera NMR-aktivister försökt sprida bilden av att offret dog på grund av droger – en lögn som smulats sönder totalt nu när den rättsmedicinska undersökningen är klar.


Demonstrerar i Stockholm imorgon

Under morgondagen kommer den våldsamma naziströrelsen marschera i centrala Stockholm. På sociala medier och på deras egen hemsida har nazister uppmanat varandra till våldsamheter mot meningsmotståndare. NMR och NMR-medlemmar har tidigare attackerat flera antifascister och icke-vita svenskar.

NMR:s demonstration som går under parollen ”Stoppa främlingsinvasionen” har redan mött stort motstånd. Flera motdemonstrationer har aviserat att de tänker protestera. Exempelvis har det antifascistiska nätverket Kämpa Sthlm bjudit in allmänheten till en stor och ljudlig motdemonstration som börjar klockan 11.00 vid Gustav Adolfs torg. Efter Kämpa Sthlms stora arrangemang har hundratals människor meddelat att de tänker försöka störa ut nazisterna med hjälp av snöbollar.

Det planerade snöbollskriget har kritiserats av liberala antirasister som menar att snöbollskrig är att likställa med fysiskt våld. Arrangörerna tar dock kritiken med ro. I en intervju med Nyheter24 kallar en representant från Kämpa Sthlm liknelsen för absurd.

– Att kalla ett snöbollskrig för våld blir absurt med tanke på att de flesta barnen på våra skolor i dag leker snöbollskrig. Vi uppmanar alla att göra motstånd, det viktiga är inte vilken form det tar utan att det görs.

Att NMR är Nordens mest våldsamma politiska rörelse bekymrar inte antifascisterna.

– Nazisterna har visat flera gånger att de är beredda att ta till våld mot alla som de anser är meningsmotståndare eller fiender. Det ligger i deras ideologi. Vi kan inte vara rädda eller pacificeras av detta, vi måste göra motstånd hur de än väljer att agera, säger antifascisten till Nyheter24.


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se

granskanassar

Fortsätt läsa
Annons