Kontakta oss

ARBETSLIV

Regeringen slopar karensdagen!

Publicerat

den

Faksimil Youtube

ARBETSLIV   Efter det extrainsatta coronamötet mellan partiledarna har regeringen beslutat att slopa karensdagen. Anledningen är för att minska sjuknärvaron ute på arbetsplatsplatserna.

Regeringen meddelade beslutet på en extrainsatt pressträff tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna i eftermiddags. Anledningen är för att Folkhälsomyndigheten har höjt risken för coronaspridning i Sverige till ”mycket hög”. Karensavdraget tas däremot bara bort tillfälligt. Från och med idag och en och en halv månad framåt kommer karensdagen vara slopad, en tidsgräns som kan komma att ändras beroende på den aktuella situationen.

– Vi har tecken på en samhällsspridning, säger Magdalena Andersson som upprepar Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma om man uppvisar symptom, även lindriga. Magdalena Andersson betonade även att Folkhälsomyndighetens rekommendationer är särskilt viktiga för alla som arbetar med äldre människor.

Det var Vänsterpartiets Nooshi Dagostar som började driva frågan för fem dagar sedan. Efter det har LO och till och med Moderaterna anslutit sig till Vänsterpartiets linje.

Beslutet innebär att människor kommer kunna stanna hemma från jobbet utan att drabbas ekonomiskt om dom är sjuka.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se