Kontakta oss

INRIKES

Vill regera men har inte säkrat sitt eget regeringsunderlag

Publicerat

den

Fotograf: Martin Hörner Kloo

INRIKES   Magdalena Andersson har inte säkrat sitt eget regeringsunderlag men vill regera ändå. Kan stoppas om hon inte går med på vänsterkravet om höjda pensioner.

Magdalena Andersson har inte nått någon överenskommelse med Vänsterpartiet. Därmed har hon inte lyckats säkra regeringsunderlaget till sin tilltänkta regering. Trots det meddelade Magdalena Andersson under måndagen att hon är redo att prövas i kammaren för en statsministeromröstning. Ett djärvt val då Vänsterpartiet uttryckligen sagt att partiet kommer rösta rött om man inte har nått en överenskommelse.

Vänsterpartiet har ställt tre centrala krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Höjda pensioner, höjd sjukförsäkring, samt att Vänsterpartiet att partiets röster också ska ge inflytande i politiken. Detta har Magdalena Andersson och Socialdemokraterna hittills inte varit beredda att göra. Anledningen till det är för att Annie Lööf och Centerpartiet har hotat att avbryta samarbetet med Socialdemokraterna om Vänsterpartiet får inflytande.

Trots att risken för nederlag är uppenbar är Magdalena Andersson segerviss och tror att hon kan bli Sveriges statsminister på onsdag.

– Jag har förhandlat väldigt många olika produkter med många parter. Jag har förhoppningar om att vi kommer gå i mål, sa Magdalena Andersson på måndagens pressträff.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se