Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet KU-anmäler Magdalena Andersson

Publicerat

den

Foto: Martin Hörner Kloo

INRIKES   Regeringen stoppade insynen i EU:s arbete mot skatteparadisen. Nu KU-anmäls Magdalena Andersson av Vänsterpartiet. ”Ett försök att kringgå demokratins principer”, säger V-riksdagsledamoten Tony Haddou.

I mitten av november kunde Dagens Nyheter avslöja att den svenska regeringen aktivt stoppade insynen i EU:s arbete mot skatteparadisen. Trots att EU-kommissionen vädjade till Sverige vägrade den svenska regeringen lämna ut dokument som kan hjälpa EU att bekämpa de aggressiva skatteparadisen. Men det slutar inte där.

Sverige krävde bland annat att mejlen mellan finansdepartementet och EU-kommissionen inte skulle protokollföras. Den som var ytterst ansvarig för finansdepartementet var dåvarande finansminister Magdalena Andersson. Nu vill Vänsterpartiet att konstitutionsutskottet ska granska Magdalena Anderssons agerande.

KU-anmäls

I slutet av förra veckan KU-anmälde Vänsterpartiet Magdalena Andersson. V-riksdagsledamoten Tony Haddou säger att han ser väldigt allvarligt på det som har hänt och liknar agerandet vid ett försök att kringgå demokratins principer. Det rapporterar DN.

– Jag ser väldigt allvarligt på agerandet, och det som framkommer är ju att finansdepartementet aktivt försökte mörka protokoll som allmänheten måste kunna ta del av. Ett försök att kringgå demokratins principer.

– Hur regeringen agerar i frågan om skatteflykt är absolut i allmänhetens intresse. Det här sker ju under en period då Magdalena Andersson fått mycket kritik för hur hon har agerat kring frågor om skatteflykt, säger Tony Haddou till DN.

Skatteparadis och länder som tillåter aggressiv skatteplanering bidrar till att EU:s medlemsstater förlorar uppemot 190 000 miljoner.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se