Kontakta oss

INRIKES

Regeringen stoppar utredning om korruption

Publicerat

den

Gunnar Strömmer- faksimil regeringen.se

KORRUPTIONEN   Regeringen stoppar utredning om korruption och otillåten påverkan. Samtidigt visar det sig att en tredjedel av regeringens statssekreterare har kopplingar till lobbyorganisationer.

Enligt undersökningar från EU-parlamentet kostar korruptionen Sverige minst 150 miljarder kronor om året i uteblivna intäkter. Trots det är korruptionen något man sällan talar om. Undersökningar har tidigare gjorts som visar att åtta av åtta riksdagspartier anser att Sverige inte har stora problem.

Trots att korruptionen är det enskilt största hotet mot den svenska ekonomin och demokratin, har Sverigedemokraterna och regeringen gått in och stoppat den enda korruptionsutredningen som Sverige har tagit initiativ till.

Lägger ner utredningen i smyg

Korruptionsutredningen tillsattes i juli förra året av den dåvarande S-regeringen. Enligt planen skulle utredningen vara klar för analys i januari 2024. Enligt uppdraget skulle utredningen kartlägga, analysera och föreslå åtgärder mot korruptionen och otillåten påverkan i staten, regionerna, kommunerna och näringslivet. Fokus skulle framförallt ligga på välfärdsprofitörer som plockar ut enorma vinster på skattemedel.

– Regeringen verkar ha velat lägga ner utredningen i smyg. Vi är mycket kritiska till det här, vi har allvarliga problem med korruptionsrisker i framför att kommunal och regional verksamhet där kontrollmekanismerna är svaga, säger Ardalan Shekarabi rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Men enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill Sverigedemokraterna och regeringen bara göra ett omtag.

– Vi vill göra ett omtag. Direktiven har för mycket karaktär av allmän kartläggning och vi kommer att vilja rikta om det så att det blir ett antal tydliga lagstiftningsfrågor, säger Gunnar Strömmer.

En tredjedel lobbyister

Efter valet 2022 tillsatte det nya högerstyret flera nya ministrar och statssekreterare med fötterna i näringslivet och lobbyorganisationer. En av de mest kända är skolminister Lotta Edholm som vid tillfället satt i styrelsen för en friskolekoncern som hon hade personligt aktieägarintresse i. Idag har en tredjedel av regeringens statssekreterare jobbat för lobbyorganisationer.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se