Kontakta oss

EKONOMI

8 av 8 riksdagspartier vill inte ha hårdare tag mot korruptionen

Publicerat

den

KORRUPTIONEN En undersökning från Transparency International visar att samtliga riksdagspartier tycker att åtgärder mot korruptionsbrott är en lågprioriterad fråga.

Transparency International Sverige skickade ut en enkät där samtliga åtta riksdagspartier fick ge sin syn på bland annat korruption och mutbrott. Enkäten visar att ingen av partierna prioriterar kampen mot den växande korruptionen. Frågor som partifinansiering, korruption i offentliga upphandlingar ignoreras nästan helt av riksdagspartierna.

Alla partier vill inte att det ska vara öppet om hur partierna spenderar sina pengar. Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker inte att partier ska behöva redovisa sina utgifter. Miljöpartiet och Liberalerna är de enda som är positivt inställda till att redovisa partiernas utgifter.

Varje år görs det offentliga upphandlingar som motsvarar en sjättedel av Sveriges BNP. För 2015 var siffran 642 miljarder kronor. Enligt skatteverket försvinner drygt 100 miljarder kronor i skattebrott, korruption och svartjobb varje år. Ungefär 0,5% av Sveriges BNP beräknas försvinna på grund av nepotism och felaktiga upphandlingar.

Läs hela undersökningen här.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se