Kontakta oss

INRIKES

Regeringen vek sig för vänsterhotet – nya extramiljarder till välfärden

Publicerat

den

Foto: Politikerveckan i Almedalen

INRIKES Förra veckan gav vänsterledaren, Jonas Sjöstedt, en vecka på sig att satsa fler miljarder till välfärden. Annars skulle Vänsterpartiet köra över regeringen med hjälp av samtal med M och KD. Igår, dagen innan deadline kom beskedet från Januaripartierna – regeringen skjuter till sex extra miljarder till landets kommuner och regioner.

– Det finns ett dundrande folkligt stöd för att man ska ha rimliga arbetsvillkor och för att man ska ha tillräckligt mycket kollegor i sjukvård och äldreomsorg – då får man leva upp till det också. Om regeringen inte går oss till mötes så är vi beredda att tala med andra, sade Jonas Sjöstedt under en presskonferens förra tisdagen.

Under gårdagen kom beskedet från Januaripartierna. Regeringen viker sig för Vänsterpartiets hot att köra över regeringen. Beskedet innebär att staten kommer kompensera landets kommuner och regioner för extrakostnaderna som har tillkommit på grund av coronviruset inom sjukvården, äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

”mer kommer att behövas framöver”

Efter Januaripartiernas besked valde Vänsterpartiet att dra tillbaka hotet mot regeringen. Enligt Jonas Sjöstedt är de nya extramiljarderna en nödvändig förstärkning av välfärden. Samtidigt skriver han det kommer behövas mer satsningar på välfärden framöver. Vänsterpartiet vill satsa totalt 25 miljarder på välfärden det kommande året.

”Det blir sex miljarder extra till regioner och kommuner i år efter att Vänsterpartiet satte press på regeringen. Det motsvarar drygt elva tusen tjänster i vård och äldreomsorg. En nödvändig förstärkning av välfärden, mer kommer att behövas framöver.”, skriver Jonas Sjöstedt på Twitter.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se