Kontakta oss

INRIKES

Socialdemokraterna backar om vinstbegränsning inom välfärden

Publicerat

den

INRIKES Socialdemokraterna backar om att begränsa resursplundringen inom vården. Det säger sjukvårdsminister Annika Strandhäll i en intervju till Dagens Industri.

”Vi tror ju inte att den modell som Ilmar Reepalu föreslår med ett vinsttak är det vi vill se inom sjukvården” säger Annika Strandhäll till Dagens Industri. Därmed ser det ut som att Socialdemokraterna backar om den föreslagna vinstbegränsningen av privata välfärdsprofitörer.

Regeringens meddelande har rört upp känslor hos Socialdemokraternas samarbetsparti Vänsterpartiet. När vänsterledaren Jonas Sjöstedt intervjuas av Aftonbladet säger han att han är bekymrad för framtiden.
– Jag är bekymrad för om Socialdemokraterna gör upp med liberaler och centerpartister efter valet, kommer de bara att fortsätta privatisera, säger vänsterledaren samtidigt som han konstaterar att Socialdemokraterna ogärna vill utmana välfärdsplundrarna.

– Delar av socialdemokratin har ju varit för privatiseringar. De vill ogärna utmana de här jätteföretagen som det handlar om, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

I början av september lät det annorlunda från Socialdemokraternas sida. Då sa civilminister Ardalan Shekarabi att svenskarnas skattepengar ska gå till vad dom är avsedda för.

– Vår utgångspunkt är att skattebetalarnas pengar ska gå till det de är avsedda för, vi ska inte ha några stora vinstuttag. Det handlar om legitimiteten för svensk välfärd, sa Ardalan Shekarabi till SVT.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se