Kontakta oss

INRIKES

Protester mot mångmiljonbesparingar inom äldrevården

Publicerat

den

INRIKES   Mitt under den brinnande coronakrisen vill den styrande högermajoriteten i Linköping göra nedskärningar på över 10 miljoner kronor i äldreomsorgen. Just nu demonstrerar arga linköpingsbor utanför kommunstyrelsens sammanträde. Aktuellt Fokus är på plats.

”Era nedskärningar dödar våra äldre”, står det på banderollen som aktivisterna har vecklat ut utanför kommunstyrelsens möte i Linköping. Bakgrunden till dagens protestaktion är för att den styrande högermajoriteten tänker driva igenom nedskärningar på över tio miljoner i äldreomsorgen trots att kommunen har gått ekonomiskt plus de senaste femton åren.

Aktuellt Fokus pratar med demonstranterna som är djupt kritiska till högerpolitikernas nedskärningar.

– Jag fattar inte vad fan dom tänker med. Kommunen gick ju plus med nästan hundra miljoner förra året. Äldreomsorgen behöver mer pengar och inte mindre, säger en av demonstranterna till Aktuellt Fokus reporter.

Flera av demonstranterna bar på plakat där det står, ”krama din lokala politiker”, tillsammans med ikonbilder på coronasmittan.

En av demonstranterna är 25-åriga Emil Tholander som jobbar med coronasmittade på universitetssjukhuset i Linköping. Enligt Emil råder det ingen tvekan om att politikernas nedskärningar kommer leda till fler coronarelaterade dödsfall inom äldreomsorgen.

– Det är ingen hemlighet att det är i äldreomsorgen som flest människor dör av Covid-19. Personalen består ofta av timanställda och det råder brist på ordentliga skydd som skyddar personal och brukare. Att göra så här pass stora nedskärningar mitt under pandemin är förenat med livsfara, säger Emil Tholande till Aktuellt Fokus.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se