Kontakta oss

INRIKES

Regionrådet skyller vårdkrisen på vårdanställda

Publicerat

den

Tobias Nässén - Foto: Emilia Öije Bergqvist

INRIKES   Stabslägen och väntetider på nästan ett dygn. Krisen inom akutsjukvården i region Stockholm är uppenbar. När M-politikern Tobias Nässén kommenterar situationen skyller han den pågående krisen på vårdpersonalen. 

De hårda nedskärningarna i sjukvården gjorde att region Stockholm gick ekonomiskt plus med 5,6 miljarder kronor 2020. Sedan dess har vården gått på knäna. De senaste månaderna har det framförallt märkts av på regionens akutmottagningar. Så sent som för tre veckor sedan rapporterade tidningen Mitti om en 69 årig man med hjärtproblem som fick vänta 19 timmar på att bli undersökt på Södersjukhusets akutmottagning. På Södersjukhuset, Karolinska i Huddinge och Danderyds sjukhus får mer än var tionde patient vänta i mer än tio timmar. Två av tre får vänta i fyra timmar eller mer. Anledningen är underbemanning på grund efter årtionden av nedskärningar. Två av tre får alltså vänta i fyra timmar eller mer.

Skyller på personalen

Trots att vårdkrisen är uppenbar tycker regionrådetTobias Nässén (M) att resurserna till vården är tillräckliga. Problemet ligger hos personalen som inte jobbar smart nog. Enligt Tobias Nässén måste vårdpersonalen måste hitta nya arbetssätt för att frigöra vårdplatserna.

– Det är en utmaning. De behöver hitta de bästa sätten att använda sina resurser. Hitta nya arbetssätt, jobba mer teambaserat och använda ny teknik så att vårdplatser frigörs. Äldre patienter kan få en direktinläggning på en geriatrisk vårdavdelning och slipper därmed komma till akutmottagningen, säger Tobias Nässén.

Stöd röd journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se