Kontakta oss

INRIKES

Researrangören Solresor – lönedumpning och smiter undan socialt ansvar

Publicerat

den

INRIKES | Sommaren närmar sig och du ska kanske ut och resa. En av Sveriges största researrangörer Solresor, använder sig av ett flygbolag Primera som anklagas för social dumpning. Solresor är det fjärde största resebolaget i Sverige och resorna går främst till Spanien, Grekland, Portugal och Mellanöstern. Flera fack larmar om flygbolaget Primera som dessutom har samma isländska ägare som Solresor.I resekoncernen Primera finns ett avancerat affärsupplägg av bolag i olika länder vars syfte är att pressa ned kostnaderna så mycket som möjligt. Facket reagerade och försökte enligt gällande regler på arbetsmarknaden att förhandla.

– Vi har aldrig haft en regelrätt förhandling utan begärt förhandling när de har brutit mot kollektivavtalet och försökt få ut skadestånd. De har aldrig haft något intresse av att prata. Och till slut förstod vi att det inte var någon idé att begära förhandlingar, sa han till Unionens tidning Kollega.

Fram till nyår hade Primera ett tjugotal kabinanställda i Sverige, på svenska avtal. Företaget ville dock pressa kostnaderna. Personalen vägrade gå med på lönesänkningar på drygt 20 procent samt förlängning av arbetstiden. Då la bolaget ned sin verksamhet i Sverige och flyttade sin verksamhet till Lettland, där egenföretagare skulle ta jobben som tidigare fast anställda haft.

Bolaget kritiseras inte bara för att det ersätter fasta jobb med tjänster med osäkrare anställningsvillkor utan även för sin skatteflykt och en mycket komplicerad affärs idé som gör det svårt att få insyn i verksamheten. Solresor tycker att allt är i sin ordning och är inte intresserade att svara på frågor gällande deras underleverantörer. Bolag och affärskopplingar är mellan Island, Danmark, Frankrike och skatteparadiset Guernsey och Lettland. Kunderna är däremot främst skandinaver.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se