Kontakta oss

UTRIKES

Filippinerna öppnar gränsen för Rohingya

Publicerat

den

UTRIKES | Efter de stora flyktingströmmarna i Sydostasien är de ett land som börjat öppna dörrarna. Det är Filippinerna som öppnar gränsen och tillåter rohingya att stiga iland medan de övriga länderna i regionen fortsätter sin behandling. Den senaste tiden har malaysiska polisen börjat gå hårdare åt flyktingsmugglarna. I norra Malaysia vid gränsen till Thailand så hittas flera läger uppe i bergsdjungeln. Lägren är övergivna men vittnar om hemska övergrepp. I lägren hittas massgravar och byggnaderna som flyktingarna vistas i påminner mer om burar omgärdade av taggtråd. Enligt lokala bybor så har flyktingar försökt fly från lägren intill byarna. Flyktingarna har varit utmärglade och ärrade. Samtidigt har flyktingsmugglarna patrullerat och plockat upp de flyktingar de hittar utanför lägren.

Filippinerna öppnar sina gränser
Samtidigt som de flesta länderna i regionerna vägrar ta något större ansvar utan skyller problemen på Burma så väljer Filippinerna en annan väg. Filippinerna har visserligen en lika hård migrationspolitik men till skillnad från de andra länderna har de en historia av att ta emot flyktingar. Under och efter andra världskriget tog Filippinerna emot tusentals judar som flytt från Tyskland. Även under Vietnamkriget var det många vietnamesiska båtflyktingar som tog sig till de filippinska öarna utanför den vietnamesiska kusten.

Filippinerna har nu gått ut med att även de från rohingya kommer få stanna. Filippinerna är dock det land i Sydostasien som är ligger längst bort ifrån rohingyas hemtrakter och enbart ett fåtal rohingya har tagit sig hela vägen. De rohingya som tagit sig till Filippinerna har däremot valt att vandra vidare efter de återhämtat sig.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se