Kontakta oss

EKONOMI

Riksrevisionen: sänk rot-bidraget

Publicerat

den

EKONOMI Riksrevisionen anser att bidraget bör sänkas för att det är dyrt och inte tillräckligt effektivt. Den blåbruna regeringen planerar att höja bidraget.

Riksrevisionen har granskat rot-bidraget i sin senaste rapport. Bidraget infördes 2009 av Reinfeldtregeringen för att minska svartarbetet inom byggbranschen. Riksrevisionen anser att efterfrågan på svart arbetskraft har minskat på grund av bidraget men samtidigt har svarta löner ökat inom branschen vilket tyder på att bidraget är fel metod för att minska svartarbetet.

Statens direkta kostnader för rot-bidraget är 10 miljarder kronor. Med skatteintäkterna inräknade så blir rot-bidraget en förlust för staten på 8 miljarder kronor.

Eftersom att rot-bidraget kostar staten mycket pengar samtidigt som det inte är en effektiv metod mot svartarbetet så rekommenderar Riksrevisionen att rot-bidraget ska sänkas.

Regeringen gör tvärtom
Trots att Riksrevisionen vill se en sänkning så har den blåbruna regeringen meddelat att de planerar att göra tvärtom.

Inför 2024 kommer taket för rot-bidraget höjas från dagens 50 000kr till 75 000kr per person och år. Höjningen påstås vara tillfällig och separerar också det maximala taket för rot- och rutbidraget.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se