Kontakta oss

Vårdkaoset

Fiasko för sjuksköterskefri vårdavdelning

Publicerat

den

NPM-SYSTEMET Tidigare i år startades en avdelning på Ystad lasarett som inte var bemannad med sjuksköterskor. Nu visar det sig att avdelningen blivit beroende av sköterskor från andra avdelningar istället.

Avdelningen var ämnad till att drivas av enbart läkare och undersköterskor, och låg i direkt anslutning till en hjärtintensivvårdsavdelning. På hjärtintensivvårdsavdelningen hade man sjuksköterskor dygnet runt – som fick springa benen av sig på grannavdelningen för att kompensera upp för tomrummet som uppstod när man hade rationaliserat bort en av vårdens allra viktigaste yrkesgrupper.

Regionens bemanningsstrategi visade sig vara ett fiasko när man insåg att det fanns kvalificerade arbetsuppgifter på avdelningen som varken läkare eller undersköterskor hade kompetens att utföra. Dessutom försämrades kvalitén i arbetet då olika sjuksköterskor fick hoppa in för att lösa dessa uppgifter, sporadiskt och utan kontinuitet.

– Nöden har ju gjort att man måste tänka nytt. Jag kan nog tänka mig om det är pressade situationer så blir nog den här typen av lösningar aktuella. Men jag tror inte att det här blir en permanent lösning, för alla kompetenser behövs, säger Gustav Tallroth, överläkare och ställföreträdande verksamhetschef på Ystad lasarett, till Dagens Medicin.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se