Kontakta oss

UTRIKES

Röda vindar inför norska stortingsvalet

Publicerat

den

NORGE Imorgon är det val till norska stortinget och då står det klart om det norska socialistpartiet, Rött, tar sig förbi fyraprocentspärren och kan röra runt i grytan i den norska rikspolitiken.

Rött bildades för tio år sedan som en sammanslagning mellan Rød Valgallianse och Arbeidernes kommunistparti. Sedan dess har partiets motstånd mot Nato, massprivatiseringar och korrumperad högerpolitik gett utdelning och idag står partiet inför klivet in i stortinget.

De senaste opinionssiffrorna visar att partiet ligger på mellan tre och fyra procent, men har fått så mycket som 4,9 procent i en väljarundersökning.

Partiets popularitet märks framförallt av bland de unga. I det norska skolvalet röstar hela 5,7 procent av skoleleverna för det radikala socialistpartiet som betecknar sig som revolutionärt antikapitalistiskt – ett gott betyg inför framtiden.

Rötts växande popularitet har inte gått obemärkt förbi den norska makteliten. De senaste månaderna har partiet attackerats många gånger i media. Samtidigt har den samlade högern försökt smutskasta partiets företrädare genom hela valrörelsen. Oavsett om Rött tar sig hela vägen in i Stortinget imorgon står det klart att partiets ökade popularitet skrämmer etablissemanget.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se