Kontakta oss

NOTISER

Rysk militär satsning på Arktis

Publicerat

den

1408640684
UTRIKES | En rysk militärbas av stora mått har byggts upp en på en ö i Norra ishavet i Arktis. Enligt ryska medier ska 150 soldater kunna stationeras på basen och klara sig utan kontakt med omvärlden i 18 månader.

Ryssarna ska enligt svenska medier kallas för en ”Arktisk treklöver” på grund av militärbasens konstruktion. Den arktiska treklövern är 140 000 kvadratmeter stor. Positionerade soldater ska enligt uppgift kunna röra sig fritt mellan byggnaderna utan att riskera gå ut i den dödliga kylan som kan krypa ner till under 50 minusgrader. Enligt ryska försvarsdepartementet är militärbasen i princip färdigbyggd och kan nu lagra förnödenheter som räcker i 18 månader.

Enligt nyhetsbyrån AP har Ryssland stationerat ut stridsflygplan på Alexandra Land i ögruppen Frans Josefs land, där ryssarna även har en gränspostering. Arktis är högprioriterat för Ryssland på grund av sina naturtillgångar och sitt geografiska läge. I takt med att isarna smälter på grund av den globala uppvärmningen kommer nya fartleder till norra Europa öppnas upp. Naturtillgångarna och det geografiska läget öppnar således upp för nya miljardindustrier vilket är en förklaring till EU, USA:s och Rysslands geopolitik, militära satsningar och utspel de senaste åren.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons