Kontakta oss

NOTISER

LO kan inte enas om gemensamma lönekrav – vill inte satsa på de kvinnodominerade yrkesgrupperna

Publicerat

den

kommunal
INRIKES | I dag på förmiddagen berättade LO:s styrelse med ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen att man inte lyckats komma överens om att driva gemensamma lönekrav mellan de 13 förbunden i nästa års avtalsrörelse då cirka tre miljoner löntagares löner ska förhandlas.

LO har in i det sista försökt komma överens, bland annat genom ett extramöte i söndags kväll. Han säger att man då höll sluten omröstning som bland annat handlade om satsning på undersköterskor. Men det föll. Det var flera tunga förbund som sa nej till förslaget. De kvinnodominerade yrkesgrupperna har alltid fått stå tillbaka inom LO. En splittring har länge hotat förhandlingarna, bland annat till följd av det kvinnodominerade facket Kommunals krav. Kommunal organiserar 500 000 medlemmar, en tredjedel av LO:s 1,5 miljoner medlemmar. Kommunal har länge ansett att deras medlemmar förlorar när industrin sätter riktmärken för lönerörelsen och har på senare tid därför pekat ut en grupp som man särskilt vill prioritera. Det handlar om landets 140 000 undersköterskor.

Dagens besked innebär att varje förbund kommer att driva sina egna lönekrav. LO har bara två gånger tidigare stått splittrade inför en avtalsrörelse. På 1980-tal och 2010 ställde sig några förbund utanför samordningen inom LO. Men Kommunal som är en av LO:s kvinnodominerade fackförbund kommer att driva på även om samordningen rasat samman.

– Vi står fast vid vårt krav om en särskild satsning på undersköterskornas löner. Vi känner ett starkt stöd för det från andra fackförbund, arbetsgivare, ekonomer och den breda allmänheten. Inte minst från medlemmar, anhöriga och brukare i vården och omsorgen, säger Annelie Nordström för Kommunal i ett pressmeddelande.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se