Kontakta oss

NOTISER

S+MP-styret i Malmö: ”Hemlösa ska spendera vintern i rännstenen”

Publicerat

den

hemlos_uteliggare_fattig_frysa_vinter_tiggare
MALMÖ|De hemlösa som under gårdagen protesterat och ockuperat stadshuset i Malmö har nu haft ett möte med kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) men beslutet står fast. Hemlösa ska tvingas spendera vintern i rännstenen utan tak över huvudet.

Hemlösa kämpar för att få en plats att vara på sedan Malmö kommuns S+MP valde att vräka dem från Sorgenfrilägret.

– Som det är nu så har djur det bättre än vi. Djur har en bur och värme, det är inte vi ens i närheten av, säger en av de hemlösa.

Vid 12-tiden kom Luciano Astudillo (S), stabschef på kommunalrådsavdelningen, ner till receptionen och meddelade att Katrin Stjernfeldt Jammeh ska komma ut och prata med dem någon gång i eftermiddag. Men politikerklassen i Malmö kom inte med några nya besked eller lösningar. Alla som blev utan skydd när politikerna rev Sorgenfrilägret får sova på gatan i kylan i fortsättningen.

”Malmö stad har gjort fel”
Vid 14-tiden anlände Thomas Hammarberg, ordförande för kommissionen mot antiziganism, till stadshuset för att prata med de hemlösa. Han är kritisk till Malmö stads agerande.

– Malmö stad gjorde fel. Man har brutit mot de internationella normerna för hur en vräkning ska gå till. Det är pinsamt att Malmö stad inte har kunnat lösa det här på ett bättre sätt, när det finns andra kommuner som har gjort det, säger han till Aftonbladet.

Thomas Hammarberg menar att det var fel att avhysningen skedde på natten och att den kom som en överraskning. Migranterna hade blivit förvarnade innan, men de hade inte fått någon exakt tidpunkt. Han säger också att Malmö stad inte erbjöd ett ordentligt alternativ till var de skulle ta vägen. Fem nätter på ett evakueringsboende och en bussbiljett till Rumänien är inte tillräckligt, menar han.

Människorättsaktivister och Romska intresseföreningar har sedan tidigare kritiserat avhysningar och vräkningar då många sker på antiziganistisk grund. Malmö stad är en av de kommuner i landet där romer löper störst risk att utsättas för antiziganism av myndigheterna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se