Kontakta oss

INRIKES

S Malmö: ”kommer våra barn behöva slåss i Erdogans krig?”

Publicerat

den

NATO    Det kokar i de socialdemokratiska leden inför partistyrelsens Nato-beslut. ”Kommer våra barn behöva slåss i Erdogans eller Orbans krig?”, skriver ordföranden för Malmös arbetarkommun. 

På Söndag ska Socialdemokraternas ledarskikt offentliggöra sitt beslut om ett svenskt Nato-medlemskap. Hård kritik från gräsrötterna har riktats mot att processen saknar demokratiskt inflytande från medlemmarna. ”En knapp timmes skendialog via Zoom i en fråga som alltså handlar om att kasta bort flera hundra års alliansfrihet på bara några månader, skrev S-profilen Kent Vilhelmsson efter det första mötet.

Nu går ordföranden för Malmö arbetarkommun Joakim Sandell och Andreas Schönström, ersättare i Socialdemokraternas partistyrelse till hårt angrepp mot partistyrelsen i en debattartikel på Aftonbladet:

”Är vi beredda att själva eller låta våra barn utgöra försvaret för alla andra av Natos medlemsländer också? Kan dagens generation ta sig rätten att besluta för kommande generationer på vilket slagfält i Europa deras barn ska strida? Kommer de att behöva slåss i Erdogans eller Orbans krig eller i framtida amerikanska presidenters konflikter?” Frågar de sig.

Sandell representerar Malmös arbetarkommun som är en av Sveriges största S-föreningar.

”Nej till kärnvapenallians”

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat att flera tunga S-röster säger nej till Nato. Bland annat har Socialdemokraternas ungdomsförbund och kvinnoförbund tagit öppen ställning mot Nato.

Förutom S-kvinnor och SSU har även Socialdemokraterna i Lund och Trollhättans arbetarkommuner tagit ställning mot Nato.

Lunds Socialdemokrater skriver på sin hemsida:

”De bärande skälen var bland annat att Sverige har varit alliansfritt i tvåhundra år och att det har tjänat landet väl. Vid tidigare tillfällen av oro och krig har Sverige hållit fast vid alliansfriheten och det har haft betydelse för att Sverige har undsluppit krig under lång tid. Socialdemokraterna är i grunden en fredsrörelse och att ingå i en kärnvapenallians är riskabelt och går emot den hållning vi har haft sedan 1950-talet.”

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se