Kontakta oss

INRIKES

S-politiker vill förbjuda ståplatsläktare i Allsvenskan

Publicerat

den

INRIKES Avskaffa ståplatssektionerna på de svenska arenorna för att komma till rätta med fotbollshuliganismen. Det föreslår Helsingborgs kommunalråd, riksdagskandidaten Ola Möller (S). Ett förslag som hade slagit hårt mot sportintresserade grupper i samhället om det hade blivit allvar.

”Ståplats bör avskaffas. Detta är ett kontroversiellt förslag men det fungerar väl i andra länder och vid internationella matcher.”

Förslaget ovan är taget från S-politikern Ola Möllers sju-punktslista för hur samhället ska komma åt huliganismen inom den svenska fotbollskulturen, och publicerades i Kvällsposten igår. I debattartikeln uppvisar Möller en djup inkompetens i frågan. Bland annat gör han ingen skillnad på de våldsverkande huliganfirmorna och landets så kallade Ultrasgrupper.

Bland Ola Möllers övriga förslag fokuserar han på pyroteknik och försöker koppla ihop bengalbränningar med firmorna. En koppling som saknar bäring i verkligheten då bengalbränningarna allt som oftast organiseras av ultrasgrupper som inte har något med det organiserade våldet att göra. S-politikern påstår även att yngre personer hetsas till att bränna bengaler av äldre personer. Även det påståendet saknar bäring då bengalbränningarna ofta är organiserade och en del av koreografin på läktarna.

Hade förslaget om avskaffade ståplatsläktare gått igenom hade det slagit hårt mot flera sportintresserade grupper i samhället, inte minst ungdomar, lågavlönad arbetarklass och arbetslösa då biljettpriserna hade skjutit i höjden. Bara idag skiljer det drygt hundra kronor i priset mellan ståplats och sittplats för ungdom som vill gå och se Malmö FF på hemmaplan.

I början av 1990-talet förbjöds ståplatsläktarna i de högsta divisionerna i Storbritannien. Den direkta konsekvensen blev att biljettpriserna höjdes till den nivå att livefotboll blev en klassfråga och att Premier League-arenorna har begränsats för många samhällsgrupper. Idag är det mest uteslutande den välmående minoriteten medelklassen som går på fotboll i Storbritannien. Detta har medfört att läktarna aldrig låtit mindre och att arbetarklassens läktarkultur mer eller mindre har försvunnit.

Källa: KVP.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se