Kontakta oss

EKONOMI

Mångmiljonär ser inga moraliska problem med välfärdsstöld

Publicerat

den

VÄLFÄRDSSTÖLD Trots att mångmiljonären Håkan Nesser utnyttjar och tar del av den svenska välfärden så vill han inte betala för den och göra rätt för sig. Enligt SVT har han bedrivit skattefiffel i mångmiljonklassen. – Jag känner inte att jag har gjort något fel, säger han.

Succéförfattaren Håkan Nesser är en av Sveriges mest framgångsrika författare och har tjänat mångmiljoner på sitt skrivande. Pengar som han undanhållit för Skatteverket enligt SVT:s kulturnyheter. Enligt SVT rör det sig om drygt 15 miljoner kronor.

Enligt mångmiljonären själv ser han inga som helst moraliska hinder med att utnyttja välfärden och skita i att göra rätt för sig. När tidningen Aftonbladet frågar Håkan Nesser om han inte ser några moraliska problem med sitt agerande, säger han att han inte känner sig moraliskt skyldig.

– Nej, men jag skulle ha gjort det om jag hade bott i Sverige. Jag håller med, jag tycker det är lite sjukt det här naturligtvis. Men jag känner mig inte skyldig moraliskt och jag känner inte att jag har gjort något fel.

Förutom det skyller Håkan Nesser ifrån sig och försöker skjuta över ansvaret på en så kallad ”snubbe”.

– Jag kan ju ingenting om skattelagstiftning, men jag har en snubbe som hjälper mig som är skattejurist, säger Håkan Nesser till Aftonbladet.

Till SVT skriver stjärnförfattaren dessutom att moral är gråskaligt. Nesser menar även på att han inte är ensam om att bedriva välfärdsstöld i Sverige.

”Moral är gråskalig. Naturligtvis var det ekonomiskt fördelaktigt att ha ett bolag på Malta, annars skulle jag aldrig ha fått rådet och aldrig tagit det. I den mån jag betett mig moralisk/ekonomiskt tvivelaktigt, vill jag hävda att jag i så fall är en mycket liten fisk i en tämligen grumlig damm”, skriver Håkan Nesser till SVT.

SVT KulturAftonbladet

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se