Kontakta oss

ARBETSLIV

S redo att köra över facken om arbetsrätten

Publicerat

den

Foto: Pressbild regeringskansliet

ARBETSLIV   Trots varningarna från fackförbunden går nu arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ut och flaggar för att Socialdemokraterna kommer driva igenom stora förändringar i arbetsrätten. – Jag kommer att leverera enligt januariavtalet, säger Eva Nordmark.

Arbetsmarknadens parter har fram till sista september på sig att förhandla fram hur förändringen av arbetsrätten ska se ut. Skulle parterna inte komma fram med ett eget förslag kommer regeringen gå vidare med LAS-utredningens förslag vilket kommer slå hårt lamdets löntagare. Nu flaggar dessutom Socialdemokraterna för att förändringarna i arbetsrätten kommer bli stora. I en färsk intervju med Dagens Nyheter säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (s) att hon inte tänker gå arbetarrörelsen till mötes genom att förpassa LAS-utredningen till papperskorgen. Januariavtalet ska drivas till varje pris enligt Nordmark.
.
– Ja, det blir det. Det är min uppgift att ta det här i mål. Jag kommer inte att kasta den här utredningen i papperskorgen. Det har lyfts som förväntningar från fackligt håll om att jag ska göra det men det kommer jag inte att göra. Jag kommer att leverera enligt januariavtalet. Om parterna kommer överens så går vi vidare med det. Annars går vi vidare med utredningens förlag men de behöver justeras, säger Eva Nordmark till DN.

I intervjun vill Eva Nordmark inte ge ett rakt svar på frågan om regeringen är beredd att genomföra ett förslag som gör att tryggheten för äldre på arbetsmarknaden försämras.

– Vi behöver justera det här och analysera det. Vi vill ha ett förslag som är väl balanserat och ökar tryggheten, inte minskar den. Lagen om anställningsskydd kom till delvis för att skydda äldre arbetskraft. Vi måste bedöma vad det här kommer att ge för konsekvenser, säger Eva Nordmark till DN.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se