Kontakta oss

ARBETSLIV

30 000 LO-medlemmar protesterar mot försämringen av arbetsrätten

Publicerat

den

Foto: Arjan Richter

LAS-FÖRSÄMRINGEN   Socialdemokraterna säger sig vara beredda på att köra över arbetarrörelsen om arbetsrätten. Samtidigt har nästan 30 000 svenskar slutit upp bakom LO:s kampanj mot den planerade försämringen.

Igår kom beskedet från arbetsmarknadsminister Eva Nordmarkarbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Socialdemokraterna tänker driva igenom en av Januariavtalets mest extrema punkter oavsett vad. Nämligen försämringen av arbetsrätten som innebär att anställningstryggheten kommer ryckas bort för hundratusentals löntagare i Sverige. Förslaget drabbar alla löntagare men somliga riskerar att drabbas mer än andra. Människor som jobbar på företag med 15 anställda eller färre kommer inte ha rätt anställningstrygghet överhuvudtaget. Vilket har fått fackförbunden att reagera hårt.

På drygt två veckor har LO-förbunden samlat in nästan 30 000 namn till en protestlista som ska lämnas över till regeringen. I skrivande stund har exakt 29 213 valt att skriva under protestlistan. Samtidigt uppmanar LO sina medlemmar till att kontakta sina lokala riksdagspolitiker om saken. När LO:s nyvalda ordförande Susanna Gideonsson uttalade sig om LAS-försämringen varnade hon för konsekvenserna av en politikerstyrd arbetsmarknad.

– Om politiken tillåts ta över riskerar vi att arbetsmarknadslagstiftningen blir en pingpong-fråga, där lagarna ändras utifrån vilken politisk majoritet som för tillfället innehar regeringsmakten, sa Susanna Gideonsson i en intervju på LO:s hemsida.

På LO:s kampanjhemsida uppmanar förbundet sina medlemmar till att säga ifrån politikerna.

”Om vi är många som visar att anställningstryggheten är viktig och inte ska försämras så kan lagförslaget stoppas. Du kan göra en insats genom att säga ifrån till politikerna. Stoppa lagförslaget om sämre anställningstrygghet.”, skriver LO.

Klicka här för att skriva under du också.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se