Kontakta oss

INRIKES

S vill se fortsatt högerstyre i Göteborg

Publicerat

den

GÖTEBORG  Socialdemokraterna ger hellre bort makten till högern än att samarbeta med V, MP och FI. Det uppger Socialdemokraterna själva.

I en debattartikel i dagens GT konstaterar Socialdemokraterna att: ”Högerpolitiken slår mot plånboken, jämlikheten och välfärden.”. Trots det vill S inte göra något åt saken. Trots det tänker S låta högern få fortsätta styra. Beskedet kom under gårdagen då Socialdemokraterna meddelade att man säger nej till en gemensam budget med V, MP och FI.

Till tidningen GP uppger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius att frågan är väl förankrad i partiet. Frågan har bland annat diskuterats i distriksstyrelsen, fullmäktigegruppen och med de lokala partiföreningarna. Jonas Attenius uppger bland annat att beslutet beror på att Socialdemokraterna uppfattar det som att högern är majoritet.

– vi har en högermajoritet i fullmäktige, säger Jonas Attenius till GP.

Vänsterpartiets Daniel Bernmar är kritisk till Socialdemokraternas resonemang.

Hur ser du på att S tänker släppa igenom ytterligare en högerbudget?

– Rödgrönrosa tillsammans med Socialdemokraterna blir större än det borgerliga styret, givetvis borde vi ta den chansen. Om inte S vill inleda ett samarbete hoppas vi att de vill rösta på vår budget, den kommer garanterat satsa mer på välfärd och miljö än högerstyret, säger Daniel Bernmar till Aktuellt Fokus.

Varför tror du att dom gör så här?

– Det är svårt för mig att spekulera men enligt vad som sagts till mig från S så handlar det om att de inte vill ta ansvar i minoritet samt att de ändå vill försöka få igenom politik och att det är lättare i en mittenposition.

Det är inte bara i Göteborg som sossarna sviker sina gamla samarbetspartners. Samma sak har bland annat hänt i Borås, Malmö, Västernorrland och flera andra kommuner. Vad tror du är anledningen till att S blir mer och mer avståndstagande gentemot Vänsterpartiet?

– Jag tror generellt att makten går före politiken. Att S är resultatinriktade och det viktigaste är att sitta kvar vid makten. Eftersom det politiska opinionen rör sig till höger så gör S det också.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se