Kontakta oss

INRIKES

M: Populistiskt att spara på politikerlönerna

Publicerat

den

GÖTEBORG   90 000 i månaden inte tillräckligt för vissa toppolitiker i Göteborg. Högeroppositionen rasande över vänsterförslaget om frysta politikerlöner. Moderaterna: ”Populistiskt”.

Det är det nya styret bestående av S, V och MP som föreslår att frysa kommunalrådens löner de kommande två åren. Vilket skulle ge en besparing på över en halv miljon om året. Förslaget har skapat stor ilska bland högerpartiernas kommunalråd som anser att sina löner, som ligger på mellan 70 000 – 91 000 kronor i månaden, inte är tillräckligt höga. Moderaternas gruppledare går till och med så långt att han anklagar det vänsterstyret för ”populism”.

– Det är väldigt populistiskt av de rödgröna att gå fram med detta, säger Axel Josefson i en intervju med GP.

Fram tills för bara ett par månader sedan, före valet när Axel Josefson själv ledde kommunen tjänade han 91 260 kronor i månaden.

Förslaget att frysa dagens höga politikerlöner försvaras av kommunstyrelsens nya ordförande Jonas Attenius.

– Högern vill höja sina löner. Det är en bra sammanfattning av skillnaden mellan oss och högeroppositionen, säger han till Sveriges Radio.

Bara ett parti vill sänka

Vänsterpartiet är det enda partiet i Göteborgs kommunfullmäktige som vill sänka dagens politikerlöner. Istället för dagens monsterlöner borde ingen Göteborgspolitiker tjäna mer än 45 000 kronor i månaden. Enligt Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar lägger Vänsterpartiet fram en motion om arvodessänkningar varje år men hittills har frågan mötts med kyla från de övriga partierna.

– Vi lägger fram samma förslag om sänkta arvoden varje år som arvodena bestäms. Det har blivit en form av tradition, berättar Vänsterpartiets gruppledare, Daniel Bernmar för GöteborgDirekt.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se