Kontakta oss

INRIKES

Så flyr du vardagstristessen och börjar jobba hemifrån

Publicerat

den

Att jobba hemifrån är en dröm för många, men det kan verka svårt eller omöjligt att komma ifrån vardagskneget på din arbetsplats. Men här kommer några tips om hur du kan göra det till verklighet!

Förbered innan du söker

Innan du börjar leta efter ett jobb du kan göra på distans är det bäst att fundera över om du som person över huvud taget passar bra för den här typen av jobb. Det är onekligen ett arbetssätt som passar vissa – men långt ifrån alla. De flesta arbetsplatser som man kan jobba för hemifrån har deadlines, så man måste se till att vara fokuserad och organiserad och att man kan få gjort allt på utsatt tid.

Självinsikt är mycket viktigt när man jobbar på distans. När är du som mest produktiv? För vissa är det den klassiska kontorstiden, medan andra är mycket mer produktiva tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Genom att utnyttja din självkännedom och arbeta den tid då du kan få som mest gjort kan du minimera tiden du behöver jobba samtidigt som resultatet blir bättre. Ingen vinner på att du sitter och stirrar på skärmen helt oinspirerad under 8 timmar per dag. Detta gäller också raster – hur många och långa som är mest effektiva för just dig är det bara du som kan veta.

Hitta rätt distansjobb

När du letar efter distansjobb måste du fråga dig själv om ditt yrke eller det som du vill jobba med ens går att jobba med hemifrån. Om du till exempel är bilmekaniker är det inte troligt att du hittar ett jobb du kan utföra var som helst ifrån. Fokusera på jobb inom teknologi eller kommunikation, till exempel konsultjobb eller IT-support.

Vill man ha ett jobb på en arbetsplats är det oftast bäst att gå till den platsen, men vill du jobba på distans ska du söka det på distans. Det finns flera plattformar där du kan söka distansjobb. Tänkt på att söka flera jobb samtidigt. Som med alla jobbansökningar är det värsta du kan få ett nej, och fler intervjuer ger dig mer erfarenhet inför kommande intervjuer, så sök så många lämpliga jobb du kan.

Förbered för intervjun

För att först och främst bli kallad till intervju måste du skriva ett personligt brev. Här är det viktigt att lyfta fram dina relevanta erfarenheter och bevisa varför du är bäst för just det här jobbet. Söker du ett jobb som bloggare så gäller det att vissa upp dina erfarenheter som just bloggare och vilka resultat det har get. Exempelvis kan du säga att driver en blogg som har X antal tusen besökare. Detta kommer att öka dina chanser att få distansjobbet du vill ha.

När du blir kallad till intervju, som möjligen blir via röst- eller videosamtal eftersom du ska jobba på distans, är detta din chans att marknadsföra dig för arbetsgivaren. Oavsett hur intervjun sker, tänk på det grundläggande i alla intervjuer: gör efterforskningar om företaget och om tjänsten, och visa att du är självsäker på din förmåga att hantera arbetsuppgifterna.

Vid en intervju angående ett distansjobb är det såklart meriterande att ha tidigare erfarenhet från liknande typer av arbeten, men det betyder inte att du inte är kvalificerad om du inte har det. Intyga arbetsgivaren om att du är bekväm med den här typen av arbetssätt och att du kan leverera arbetet i tid. Ge om möjligt exempel på detta, ju fler desto bättre.

Kommunikation på jobbet

När du väl fått jobbet måste du fokusera på att behålla det. Kommunicera väl med din arbetsgivare och dina kollegor. Även om du fysiskt sett jobbar ensam så är du troligen en del av ett team, och att vara dålig på att kommunicera leder till att arbetsgivaren kan tappa förtroendet för dig, eftersom han inte har en aning om hur det går för dig. Ge konstanta uppdateringar om vilket läge du är på i jobbet eller när du förväntar vara klar med det.

Du hittar fler tips på hur du kan jobba hemifrån här.

 

Denna artikel är publicerad i samarbete med CV-mallen.se

Fortsätt läsa
Annons