Kontakta oss

INRIKES

Allmänheten kritiserar polisens miljonslöseri

Publicerat

den

Kravallpoliser - Foto: Aktuellt Fokus

INRIKES Matchen mellan Dalkurd och Syrianska i Superettan spelades inför tomma läktare. Trots det utkommenderades över 70 poliser, hästar och drönare till den folktomma arenan. Nu riktar stora delar av allmänheten hård kritik mot polisens slöseri med skatteresurser.

Dalkurd som har sina hemmamatcher i Gävle och Syrianska från Södertälje har några av landets trevligaste supportrar. Några huliganfraktioner har man inte och för det mesta är hemmamatcherna rena familjefester där hejarramsorna och gemenskapen dominerar. Men för två år sedan urartade en match då någon i publiken smällde av ett knallskott och ordningsvakter hamnade i bråk med en berusad supporter.

I måndags skulle lagen möta varandra på nytt. Redan före matchen hade hemmalaget Dalkurd meddelat att man skulle spela utan publik. Anledningen var på grund av extrema krav från Polisen.

”Tillståndsmyndigheten har vid sin bedömning av arrangemanget ställt orimliga krav på bemanningen av säkerhetspersonal som behöver finnas i och omkring arenan för att ett evenemang ska kunna genomföras. Det antal vakter, publikvärdar m.m. som efterfrågas från myndighetshåll går att likställa med det antal som krävs för att genomföra ett evenemang för ca 21 000 personer på Tele 2 Arena när det bedöms att evenemanget är klassat som medelrisk.”, skrev klubben i ett pressmeddelande i slutet av april.

Sågar polisens resursanvändning

Trots att polisen visste om att måndagens match skulle spelas på kvällen inför tomma läktare snålade man inte med resurserna. Enligt Fotbollskanalens rapportering om fallet bestod matchens enda publik av 76 poliser och sex stycken polishästar. Förutom det hade polisen även igång en drönare som filmade arenan från luften under tiden matchen pågick.

Enligt polismyndigheten kostar varje enskild polis nästan 1000 kronor per påbörjad timme. För ett fotbollsarrangemang som varar i 90 minuter innebär det minst två timmars förbevakning av arenaområden och sportbarer. Till detta kommer även kostnaden för bilar, piketer, övertid, hundar, hästar och drönare. Sammantaget kan polisens insats ha kostat skattebetalarna över 1,2 miljoner kronor.

Efter polisens agerande blev känt för allmänheten har myndigheten fått möta hård kritik. Många människor anser att polisen borde sluta gnälla över att myndigheten saknar resurser, och börja använda sina resurser klokare. Andra människor anser att polisen borde använda sina resurser till att hjälpa förortsbor bekämpa kriminella gatu- och MC-gäng istället för att titta på fotboll.

Här nedan följer ett axplock av kritiken mot polisen

Källor: FotbollskanalenPolisen.se

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se