Kontakta oss

EU

Så mycket dyrare blir nya EU-avgiften

Publicerat

den

INRIKES Sveriges riksdag har sagt Ja till höjd avgift för EU-medlemskapet 2019. De närmsta två åren förväntas kostnaden stiga med över 30 procent. Så här mycket dyrare blir det.

Sveriges första avgift till Europeiska Unionen låg på drygt 11 miljarder kronor. Men det var 1995 och sedan dess har det hänt mycket. Idag är EU bara några steg från att förvandlas till ett nytt USA. Den aggressiva expanderingen märks inte bara av i svensk lagstiftning, den märks framförallt av på EU-avgiften. När riksdagen röstade igenom detaljerna för M, KD och SD:s högerbudget 2019 stod det klart att EU-avgiften kommer höjas ytterligare. Den nya kostnaden kommer landa på otroliga 40,9 miljarder kronor.

När det gäller avgiftsprognosen de kommande åren ser det ännu dystrare ut. Redan nästa år kommer kostnaden för EU-medlemskapet höjas med 17 procent, vilket innebär att slutnotan kommer landa på 47,8 miljarder kronor.

2021 beräknas EU-avgiften kosta lika mycket som hela försvaret, det vill säga 53,8 miljarder kronor – en ökning med 31 procent på två år.

Källa: Sveriges riksdag

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se