Kontakta oss

iFOKUS

S-topp förnekar högervridningen av Socialdemokraterna

Publicerat

den

iFOKUS S-toppen Ann Sofie Hermansson förnekar att Socialdemokraterna har tagit kliv åt höger. Men hur ligger det till på riktigt? Aktuellt Fokus reder ut det hela.

Flera tunga S-profiler uppger att de har tröttnat på den liberala högervridningen av Socialdemokraterna. Därför har man nu lanserat den nya S-föreningen, Reformisterna, vars syfte är att vrida Socialdemokraterna åt vänster. De vill bland annat att S ska börja driva frågor om 5000 kronor mer i pension för fattigpensionärer, förstatligande av apoteken och 35 timmars arbetsvecka.

– Det kan bli attraktivt med socialdemokratisk politik igen, sa initiativtagaren Daniel Suhonen i samband med att S-föreningen lanserades offentligt.

Hermansson förnekar högerpolitiken

Efter lanseringen har reaktionerna varit blandade. En som inte inte delar Reformisternas syn på högervridningen i Socialdemokraterna, är S-toppen Ann Sofie Hermansson från Göteborg. När Dagens ETC intervjuar Hermansson om hennes syn på Reformisterna går hon så långt att hon till och med förnekar att partiet har gjort en högersväng.

– Det är hedervärda personer det här, men jag håller inte med om att partiet har gjort någon högersväng, säger Ann-Sofie Hermansson till Dagens ETC.

Sedan 2014 har Socialdemokraterna bland annat;

✔ Inlett arbetet med att inskränka strejkrätten

✔ Förespråkat och sagt Ja till fortsatta vinster i välfärden

✔Sagt Ja till marknadshyror

✔ Sagt Ja till försämrat anställningsskydd för löntagare

✔ Sagt Ja till försämringar i arbetsrätten

✔ Sagt Ja till sänkt A-kassa

✔ Sagt Ja till sänkt arbetsgivaravgift på löntagarnas bekostnad

✔ Stängt gränserna och infört passkontroller

✔ Massutvisat barn och ungdomar till Afghanistan

✔ Förespråkat tiggeriförbud för fattiga

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se