Kontakta oss

DEBATT

Så sprider FOI desinformation till anställda i Stockholm stad

Publicerat

den

Faksimil Stockholm stad

DEBATT Kommunanställde tillika Guldspadevinnaren, Loan Sundman, har sett FOI:s föreläsning om så kallad ”våldsbejakande” extremistisk propaganda i sociala medier för Stockholm stad. Enligt Sundman spred FOI desinformation och riskerar att fördumma Stockholm stads medarbetare.

I maj höll Lisa Kaati från FOI en föreläsning om våldsbejakande extremistisk propaganda i sociala medier för medarbetare i Stockholms Stad. Som kommunanställd har jag precis haft möjligheten att se föreläsningen via Stockholm stads intranät, och finner föreläsningen märkligare än Lisa Kaatis rapport om autonoma vänstern på nätet.

Lisa Kaati inleder med att presentera FOI:s uppdrag från regeringen och förklara att vad FOI sysslar med och hur underlaget har tagits fram. Hon understryker att arbetet på intet sätt är någon åsiktsregistrering av folket och att forskningen har etikprövats så att ingen skall känna sig utpekad.

Lisa Kaati går igenom tre olika rapporterna, en om islamister, en om högerextremister och slutligen en om autonom vänster.

Genom hela föreläsningen håller Kaati en lätt raljerande ton, målar med bred pensel, använder bilder från nätet för att förklara hur de olika ”gruppernas” världsbild ser ut. Det hela blir ett ytligt svammel och det känns mest som att hon vill komma fram till att Islamister är lika goda kålsupare som nazister som är lika goda kålsupare som de antifascister som krigar mot både islamister och nazister.

Vad gjorde NMR i Kärrtorp?

När FOI-medarbetaren tar upp den den autonoma vänsterrörelsen blir okunskapen övertydlig när hon ska förklara vem Joel Bjurströmer Almgren är. För er som inte vet vem detta är så är Joel Bjurströmer Almgren en antifascist som befann sig i Kärrtorp den 15 dec 2013 då en fredlig antirasistisk manifestation attackerades av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Ett 40 tal svartklädda män beväpnade med knogjärn och påkar attackerar en manifestation bestående av barnfamiljer och äldre ortsbor. Nazisterna slängde in flaskor, brinnande föremål och bengaliska eldar mot folksamlingen. I detta kaos knivhögg Joel en av nazisterna och i tingsrätten dömdes han till 6,5 års fängelse för försök till dråp.

I Lisa Kaatis föreläsning beskriver hon det hela så här:
– Joel är en av de antifascistiska miljöernas absolut största frontfigur kanske man inte kan säga, men en väldigt framträdande figur. Han var med i en demonstration i Kärrtorp där han knivhögg en, en av de personer som demonstrerade för nordiska motståndsrörelsen och har nu suttit i fängelse i 5 och ett halvt år

Enligt Lisa Kaati hade alltså NMR bara en liten demonstration i Kärrtorp. Det är det nog många andra som har delade meningar om då det handlade om en organiserad attack mot fredliga demonstranter.

G20-mötet i Hamburg

Av någon outgrundlig anledning tar Kaati upp G20 mötet i Hamburg 2017. Över 100 000 människor protesterade mot mötet men när Kaati nämner mötet så väljer hon att fokusera på kostnaden för de poliser som hade kallats in den dagen. Någon redovisning för kostnaderna för polisinsatserna vid NMR:s marscher såg jag däremot inte. Bara efter NMR:s fiaskomarsch i Göteborg förra året landade polisnotan på 20 miljoner kronor. Varför tar hon upp kostnader i det ena fallet men inte i det andra?

Kaati tar även upp att 500 poliser skadades under protesterna mot G20-mötet. Lägligt nog berättar hon hur. När grävande journalister granskade uppgifterna om antalet skadade poliser under mötet, visade det sig att majoriteten av poliserna ”skadats” innan det utbröt några som helst våldsamheter. I Aftonbladets rapportering den 23 juli 2017 fick läsarna reda på att poliserna fått utstå omänskliga arbetsförhållanden med för långa pass. Bara 21 poliser togs ur tjänst.

Sprider desinformation

Föreläsningens slutkläm är en kvasipsykologisk analys av vilka som dras till de ”våldsbejakande miljöerna”. På något sätt har FOI kommit fram till ideologierna betydelse inte spelar så stor roll. Dessutom drar hon till med en osanning för att försöka bevisa sin tes.

– Det finns ett flertal exempel från just de här uthängningarna av medlemmar till Nordiska Motståndsrörelsen där personer som numera är aktiva inom Nordiska Motståndsrörelsen, tidigare har varit aktiva i till exempel Revolutionära Fronten som är en av de mest våldsbejakande organisationer som fanns i Sverige, som numera är nerlagd, men som var långt ut på vänsterkanten som du kan komma, säger Lisa Kaati.

Kaatis påstående om att före detta RF-medlemmar numera återfinns i NMR fick mig att tänka efter och jag blev nyfiken på att kolla upp om det stämde. Jag började researcha och fann att påstående är falskt. Så här ser verkligheten ut;

  • En kvinna som ville gå med i Revolutionära Fronten hamnade i den neofascistiska organisationen Nordisk ungdom.
  • Tidigt 00-tal blev en man utesluten från RF efter att det framkommit att han var våldtäksman. Det finns misstankar att mannen var med i nazistattentat för drygt 10 år sedan.
  • I Lund finns en NMR-medlem i 40-års åldern som har bakgrund i den autonoma organisationen Folkmakt på 1990-talet.

Jag finner det bedrövligt att Lisa Kaati har fått föreläsa med detta undermåliga material i Stockholms Stad. Ett luddigt, raljerande snömos som inte gjorde någon av stadens medarbetare vare sig klokare eller bättre rustade att identifiera, bemöta och motverka riktig våldsam extremism.

Loan Sundman – Kommunalare och grävande journalist
redaktionen@aktuelltfokus.se